Automatisch beleggen: wat is het?

automatisch beleggen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: automatisch beleggen. Klinkt als een droom, toch?

Hoogstwaarschijnlijk heb je wat geld over en ben je op zoek naar manieren om je geld voor je te laten werken. Zeker nu het geld op je spaarrekening al jaren weinig tot niets oplevert.

Een van de manieren om je geld voor je te laten werken is door middel van automatisch beleggen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de helft van de Nederlandse huishoudens voldoende vermogen om te kunnen beleggen. Hoewel het aantal beleggende Nederlanders exponentieel gestegen is sinds het begin van de pandemie is er nog een groot aantal Nederlanders wat de sprong niet heeft durven wagen.

Direct beginnen? Meer informatie over automatisch beleggen via Brand New Day (BND).

Automatisch periodiek beleggen

Automatische periodiek beleggen betekent dat er iedere maand een door jou gekozen bedrag wordt geïncasseerd en op je beleggingsrekening wordt gestort. Automatisch betekent dus echt automatisch.

Automatisch maandelijks beleggen?

De algemene opvatting is dat beleggen slechts voorbehouden is aan mensen met flink wat geld op de bankrekening. Dit is echter een misvatting, zelfs het beleggen van een paar tientjes per maand kan al leiden tot een prima rendement. Zeker als je een langetermijnhorizon hebt.

Automatisch beleggen zorgt voor minder stress

In een keer een groot bedrag beleggen is best spannend, dat begrijpen wij. Dit is precies de reden dat veel beginnende beleggers ervoor kiezen om maandelijks automatisch een klein bedrag te beleggen.

De ene maand, als de koersen wat lager staan zullen er net iets meer aandelen of obligaties aangekocht worden van jouw maandelijkse inleg. De andere maand, als de koersen wat hoger staan zullen er net iets minder aandelen of obligaties aangekocht worden.

  • Periodiek inleggen zorgt voor risicospreiding.
  • Het automatische aspect zorgt ervoor dat je consistent blijft inleggen.

Dat zorgt ervoor dat je je aandelen of obligaties soms iets duurder en soms iets goedkoper koopt tegen uiteindelijk een mooie gemiddelde prijs.

Het voordeel daarvan is dat je nooit aankoopt tegen één aankoopkoers. Dit zorgt ervoor dat je portefeuille op langere termijn minder gevoelig is voor koersschommelingen.

Zelf beginnen met beleggen? Klik hier voor meer informatie: Beleggen bij Brand New Day.

Hoe dan ook: geen stress. Aan beleggen zitten koersdalingen en koersstijgingen verbonden, dat is heel normaal. En besef dat dit juist ook de reden is dat je wilt gaan beleggen. Stick to the plan, dit zal je rendement op lange termijn ten goede komen.

Hoe saaier, hoe beter

Hebben we het over beleggen, dan willen we vooral dat het saai is. Hoe saaier, hoe beter. Beleg automatisch, wacht rustig af tot je een mooi rendement hebt behaald.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt ook voor automatisch beleggen.