Beleggen voor je kind

Beleggen voor je kind

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: beleggen voor je kind.

Is er net een kleintje geboren of heeft die kleine net zijn of haar eerste schooldag gehad en maak je je nu al zorgen hoe dat straks moet als hij / zij wil gaan studeren? Een perfect moment om een beleggingsrekening voor je kind te openen.

Beleggen voor je kind

Als je overweegt om te gaan beleggen voor je kind is het verstandig om daar zo vroeg mogelijk te beginnen, hoe eerder hoe beter. Hoe eerder je begint, hoe langer het geld namelijk heeft om te renderen. Tijd is essentieel om uiteindelijk tot een goed beleggingsresultaat te komen.

Hoe dat precies werkt? Als er zich een beurscrisis, pandemie of andere onverwachte gebeurtenis voordoet dan heeft dat een stuk minder impact op je resultaat als je (in dit geval) een 18 jaar lange beleggingshorizon hebt versus een beleggingshorizon van slechts enkele jaren.

> Start direct met beleggen voor je kind.

Beleggingsrekening kind

Hoe werkt een beleggingsrekening voor je kind? Heel simpel, je opent een zogenaamde ‘kinderrekening-beleggen’, deze rekening komt op zowel jouw naam als het naam van je kind te staan.

Omdat de rekening ook op naam van je kind staat – en deze op zijn / haar 18e verjaardag volledig wordt overgezet – mag jij als ouder jaarlijks een bedrag belastingvrij storten op de rekening. In 2022 is dit bedrag €5.677. Opa’s en oma’s en andere sponsoren mogen jaarlijks een belastingvrije schenking doen à €2.274 (2022).

Overigens hoef je niet per se bovenstaande (flinke) bedragen te storten, je bepaalt helemaal zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Ook met een paar tientjes per maand kun je je kind al een eind op weg helpen met een eventuele studie, rijbewijs, eigen woning of ander mooi doel.

Tot de 18e verjaardag van je kind beheer jij de rekening, daarna wordt de rekening overgedragen aan je kind en beschikt hij / zij over het geld.

Zo werkt beleggen voor je kind

Het openen van een beleggingsrekening voor je kind is eenvoudig én betaalbaar. Bij Brand New Day kost het openen van een kinderrekening niets, je betaalt slechts een klein percentage aan service- en fondskosten op het moment dat je geld op de rekening stort.

Start direct met beleggen voor je kind.

Je kunt kiezen tussen 2 vormen van beleggen:

  • Modelbeleggen
  • Vrij beleggen

Modelbeleggen kinderrekening

Bij modelbeleggen hoef jij zelf weinig keuzes te maken, ideaal voor iemand die weinig kennis heeft van beleggen en / of er weinig omkijken naar wil.

Je belegt in een van de 5 portefeuilles samengesteld door experts. Elke euro die jij vervolgens inlegt op de kinderrekening wordt verdeeld over 20.000 aandelen en obligaties. Deze zeer brede spreiding zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk risico loopt. Als het wat minder gaat met enkele van de 20.000 aandelen of obligaties dan zijn er voldoende anderen die de ‘klap’ kunnen opvangen.

Naarmate de 18e verjaardag van je kind dichterbij komt kan je er bij Brand New Day voor kiezen om het risico automatisch te laten afbouwen door een groter percentage van het bedrag op de kinderrekening in obligaties te beleggen.

Kies je voor modelbeleggen? Dan betaal je 0,34% servicekosten per jaar en 0,15 – 0,17% fonds kosten per jaar. De fonds kosten zijn afhankelijk van de portefeuille die je kiest.

Meer informatie over de kinderrekening op basis van modelbeleggen vind je hier.

Vrij beleggen kinderrekening

Bij vrij beleggen kies jij als ouder zelf in welke fondsen je belegt, hierbij heb je de keuze tussen 8 aandelen- en 6 obligatiefondsen. Ook hier kies je er zelf voor of je automatische risicoafbouw wil toepassen, dit is dus optioneel.

Kies je voor vrij beleggen? Dan betaal je 0,44% servicekosten per jaar en 0,15 – 0,26% fonds kosten per jaar. De fonds kosten zijn afhankelijk van het fonds dat je kiest.

Meer informatie over de kinderrekening op basis van vrij beleggen vind je hier.

Beleggen minderjarig kind

De kinderrekening is er speciaal en alleen wanneer je als ouder wil beleggen voor een minderjarig kind. Zoals hierboven al kort aangestipt wordt de rekening automatisch overgezet op naam van het kind zodra hij / zij de mooie leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Zolang je kind minderjarig is beheer jij de rekening!

beleggen voor kind

Veelgestelde vragen over beleggen voor je kind

1. Kan ik beter sparen of beleggen voor mijn kind?

Beleggen voor je kind kan een goede optie zijn, de kans op een mooi rendement is bij beleggen namelijk groter dan bij sparen. Daartegenover staat wel dat beleggen risico met zich meebrengt, sparen biedt juist meer zekerheid.

2. Is het slimmer om te beleggen op naam van mijn kind of op eigen naam?

Het voordeel van beleggen op naam van je kind is dat je gebruik kunt maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling, van de Belastingdienst mag je jaarlijks een bedrag aan je kind of kleinkind schenken zonder dat je hierover belasting hoeft te betalen. Doe je dit jaren achter elkaar dan kan dit bedrag flink oplopen.

Een ander voordeel is dat wanneer jij komt te overlijden er meestal geen erfbelasting betaald hoeft te worden over de kinderrekening, deze staat tenslotte al op naam van het kind.

Ben je ondernemer en ga je failliet? Dan valt de kinderrekening niet onder de faillisementsboedel.

Een veel genoemd nadeel van beleggen op naam van je kind is dat je kind vanaf zijn of haar 18e over het geld beschikt.

3. Hoeveel sparen of beleggen de meeste ouders gemiddeld per jaar voor hun kind?

Ouders sparen gemiddeld tussen de €40 en €60 euro per maand voor hun kind, dat komt neer op zo'n €500 per jaar.

4. Hoeveel kost het openen van een kinderrekening?

Hoeveel het openen van een kinderrekening kost verschilt per aanbieder, bij Brand New Day open je gratis een kinderrekening en betaal je – zoals hierboven beschreven – een klein percentage aan service- en fondskosten.

5. Is er een minimaal bedrag wat ik eenmalig of maandelijks moet inleggen?

Ook dit verschilt per aanbieder, wederom nemen wij Brand New Day als voorbeeld. Bij Brand New Day is er geen minimale inleg, niet eenmalig en ook niet maandelijks. Je kiest helemaal zelf hoe vaak je inlegt en welk bedrag je inlegt.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan (en zal) fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.