Indexbeleggen: wat is het en hoe werkt indexbeleggen?

indexbeleggen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: indexbeleggen.

Wat is indexbeleggen?

Om te begrijpen wat indexbeleggen is, is het eerst van belang om te begrijpen wat een index is. Een index is een specifieke groep aandelen of obligaties.

Je hebt vast wel eens van de Amsterdam Exchange indeX (AEX) gehoord. De AEX geeft de resultaten aan van de 25 meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs. Presteren deze bedrijven minder dan verwacht? Dan gaat de AEX omlaag. Presteren deze bedrijven beter dan verwacht? Dan gaat de AEX omhoog.

Een index kun je zien als een soort graadmeter voor de economische prestaties van een land, werelddeel of sector. We zeggen hier bewust een soort van graadmeter, de index zegt namelijk niet alles. Middelgrote, kleine en niet-beursgenoteerde bedrijven doen namelijk niet mee.

Index fonds beleggen

In een index zelf kun je niet beleggen, maar je kunt wel in een index fonds beleggen. Een index fonds doet niets anders dan de index volgen.

Het beleggen in een index fonds werkt als volgt: je belegt in de bedrijven die opgenomen zijn in een bepaalde index. Als je bijvoorbeeld in een fonds belegt dat de AEX volgt dan beleg je dus in de 25 meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven op de Amsterdamse beurs.

Geen paniek, je hoeft niet zelf alle losse aandelen van het fonds te kopen. Je belegt simpelweg een bedrag naar keuze in het fonds. Bij Brand New Day kan dat al vanaf enkele euro’s.

Hoe werkt indexbeleggen / indexbeleggingen?

Je kiest dus geen specifieke aandelen of obligaties om in te beleggen maar volgt als het ware het fonds. Beleggen in een indexfonds wordt ook wel passief beleggen genoemd. Het tegenovergestelde van passief beleggen is actief beleggen.

Kies je voor actief beleggen dan beleg je in specifieke aandelen van bedrijven waarvan jij verwacht dat ze het goed zullen doen. Je probeert als het ware de markt te verslaan. Met de markt verslaan wordt bedoeld dat je probeert om beter te presteren dan de indexfondsen.

Waarom index beleggen?

De reden dat veel mensen kiezen voor indexbeleggen of passief beleggen is vanwege het feit dat het lastig blijkt om de markt te verslaan. Zelfs professionals op het gebied van beleggen lukt het zelden om de markt te verslaan.

De beurs laat zich nu eenmaal lastig voorspellen. Aandelenkoersen gaan niet enkel en alleen over het handelen van een bedrijf, ook externe factoren zijn van invloed. Denk aan politieke spanning, een pandemie of natuurramp.

Voordelen indexbeleggen

Hierboven hebben we al enkele voordelen aangestipt, hieronder bespreken we er nog een aantal.

Lage kosten (EUR)

Omdat indexbeleggen een passieve vorm van beleggen is zijn de kosten laag. En dat is fijn, want hoe minder kosten, hoe meer er overblijft om te beleggen en hoe meer je onderaan de streep overhoudt.

Optie tot brede spreiding

Als je ons artikel over veilig beleggen hebt gelezen dan weet je dat je minder risico loopt wanneer je een brede spreiding aanbrengt in je beleggingen.

Door middel van indexbeleggen kun je goedkoop en makkelijk een brede spreiding aanbrengen over diverse werelddelen, landen en sectoren.

Gemak index beleggen

Indexbeleggen is toegankelijk, ook voor de beginnende belegger. Je hoeft geen uitvoerig beursonderzoek te doen of de beurs in de gaten te houden. Je belegt gewoon in een (of meerdere) fonds(en) en laat de tijd de rest doen.

Enthousiast? Open direct een beleggingsrekening bij Brand New Day.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan (en zal) fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.