Passief beleggen: wat is het en wat is het verschil met actief beleggen?

passief beleggen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: passief beleggen.

Bij beleggen denken de meeste mensen direct aan snelle beurshandelaren zoals je ze ziet in films als The Wolf of Wall Street en The Big Short. Maar er is nog een andere manier van beleggen, een manier die (veel) te saai is om in films te laten zien, namelijk passief beleggen.

Wat is passief beleggen?

De passieve belegger belegt in een indexfonds dat als doel heeft om zo dicht mogelijk bij een gekozen index te blijven. Dit klinkt heel ingewikkeld maar haak nog niet direct af. We leggen het je stap voor stap uit!

Je hebt vast wel eens gehoord van de AEX (Amsterdam Exchange IndeX). De AEX laat zien hoe de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs het doen. Doen zij het beter dan verwacht? Dan gaat de AEX omhoog, doen zij het slechter dan verwacht dan gaat de AEX omlaag. Dit noemen we een index, de AEX is slechts één voorbeeld, wereldwijd zijn er talloze indexen.

In een index kan je niet beleggen, maar wel in een fonds dat de index ‘volgt’. Stel je kiest voor een fonds dat de AEX volgt, dan beleg je in de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse (Nederlandse) beurs. Dit noemen we passief beleggen.

Om het nog iets duidelijk te maken: in 2022 behoren de volgende 25 bedrijven tot de AEX: Unilever, ASML, Shell, Prosus, RELX, Adyen, ING Group, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, DSM, Heineken, Philips, Universal Music Group, ArcelorMittal, Nationale Nederlanden, Akzo Nobel, KPN, ASM International, IMCD, Aegon, Unibail-Rodamco-Westfield, Randstad Holding, Signify, Besi en Just Eat Takeaway.

Bij passief beleggen beleg je in al bovenstaande bedrijven, bij actief beleggen kies jij enkele specifieke bedrijven uit waarvan jij verwacht dat ze het beter gaat doen.

Wil jij beginnen met passief beleggen? Via Brand New Day open je gemakkelijk én gratis binnen 5 minuten een (passieve) beleggingsrekening. Hierbij kun je kiezen tussen modelbeleggen en vrij beleggen. Waarbij je bij modelbeleggen belegt in een van de 5 fondsen gekozen door experts. Bij vrij beleggen kies je zelf in welke fondsen je wilt beleggen.

Klik hier om een beleggingsrekening te openen.

Actief beleggen of passief beleggen?

Keer op keer blijkt dat het zelfs de meest ervaren vermogensbeheerders niet lukt de markt te verslaan met actief beleggen. Wat betekent dat passief beleggen in de meeste gevallen – zeker op lange termijn – meer rendement oplevert dan actief beleggen.

De drie belangrijkste redenen hiervoor beschrijven we hieronder:

1. Het is lastig om de beurs te voorspellen

Het is simpelweg lastig is om de beurs te voorspellen. Je hebt namelijk niet alleen te maken met het handelen van een bedrijf maar ook met externe factoren die je niet kunt voorspellen. Denk aan een beurscrisis, pandemie of politiek conflict. En juist dit soort gebeurtenissen hebben vaak een enorme impact op de prestaties van een bedrijf en daarmee de koers van een aandeel.

2. Lagere kosten

Een andere reden dat passief beleggen vaak beter uit de bus komt is vanwege de kosten. Alle kosten die je maakt gaan af van je rendement. Hoe lager de kosten, hoe meer rendement je over houdt. Actief beleggen kost geld, je betaalt voor een fondsmanager, een onderzoeksteam en daarnaast ben je veel meer geld kwijt aan transactiekosten.

3. Minder risico door diversificatie

Een bekend Nederlands spreekwoord is ‘nooit op een paard wedden’, stop je al je geld in een aandeel dan is dit precies wat je doet. Terwijl je door te beleggen in een indexfonds direct goedkoop en makkelijk een brede spreiding aanbrengt.

Is passief beleggen beter dan actief?

Of passief beleggen beter is dan actief beleggen hangt af van jouw situatie. Uit historische gegevens blijkt echter dat passief beleggen vaak meer oplevert dan actief beleggen vanwege bovengenoemde redenen.

Direct een rekening openen doe je hier. Geen zorgen, het is helemaal niet ingewikkeld. En mocht je hulp nodig hebben tijdens het openen van een rekening dan krijg je direct iemand aan de lijn. Wel zo prettig!

Klik hier om een beleggingsrekening te openen.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt ook voor automatisch beleggen.

Copyright © One Media