Slim beleggen: is beleggen slim?

slim beleggen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: slim beleggen. Is beleggen slim en is het slim om nu te beginnen met beleggen?

Is beleggen slim?

Waarschijnlijk vraag jij je niet af of beleggen slim is, maar of beleggen slimmer is dan sparen. Het korte antwoord daarop is: dat hangt er vanaf.

Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan dat van sparen. Historische gegevens laten zien dat het rendement van beleggingen over langere periodes beter is dan het rendement op de spaarrekening. Heb je lang de tijd en heb je geld over? Dan kan het om bovenstaande reden slim zijn om (een deel van) je geld te beleggen.

Omdat het kan – en waarschijnlijk zal – gebeuren dat je beleggingen schommelen in waarde, bijvoorbeeld door een pandemie of politieke spanningen is het verstandig om altijd wat spaargeld achter de hand te houden voor noodsituaties. Zo kun je je beleggingen met rust laten en wachten tot je beleggingen weer hersteld zijn.

Is het slim om nu te beleggen?

Heb je een lange horizon en een voldoende grote buffer op je spaarrekening dan kun je beter vandaag dan morgen beginnen met beleggen. Met beleggen kun je namelijk het best zo vroeg mogelijk beginnen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je je geld geeft om te groeien, maar ook om te herstellen van eventuele koersdalingen.

Hoe slim beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen kan op verschillende manieren waarbij het vooral belangrijk is onderscheid te maken tussen actief en passief beleggen.

Bij actief beleggen kies je ervoor om in specifieke aandelen van bedrijven te beleggen waarvan jij verwacht dat ze het in de toekomst goed zullen gaan doen.

Bij passief beleggen beleg je in een indexfonds, ook wel een bundeltje aandelen.

In ons artikel ‘Veilig beleggen’ lees je meer over het verschil tussen actief vs. passief beleggen.

Wat wordt bedoeld met slim beleggen?

Met slim beleggen bedoelt men vaak het behalen van een zo hoog mogelijk rendement in combinatie met het lopen van relatief weinig risico. De manier waarop dit gedaan wordt is door passief te beleggen, hierbij verspreid je je geld over verschillende bedrijven. Op het moment dat een van de bedrijven waarin jij hebt belegd mindere resultaten laat zien of zelfs failliet gaat zijn er genoeg andere bedrijven in het fonds die dit verlies kunnen opvangen.

De manier waarop je dit op een gemakkelijke manier kunt doen is door te beleggen in een indexfonds.

Tip: Een van de bedrijven die index beleggen faciliteert is Brand New Day Jij kiest één (of meerdere) fonds(en) en het bedrag wat je eenmalig of maandelijks in wilt leggen. Brand New Day regelt dat je geld wordt verdeeld over alle bedrijven in het fonds.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt ook voor automatisch beleggen.

Copyright © One Media