Sparen voor pensioen: de mogelijkheden

sparen voor pensioen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: sparen voor pensioen.

Misschien heb je geen idee of je na je pensioen goed kunt rondkomen, misschien weet je het wel en is het antwoord dat dat niet het geval is. Een (schrale) troost: je bent niet de enige. Een aanzienlijk deel van de Nederlanders heeft geen idee wat te verwachten wanneer de lang naar uitgekeken pensioenleeftijd is bereikt.

Eindelijk vrij, wel zo prettig als je die vrije tijd ook kunt benutten op de manier waarop jij het liefst wil. En dat is helaas lang niet altijd het geval, 1 op de 3 gepensioneerden hebben het financieel lastig.

Het is dan ook slim om geld opzij te zetten voor je pensioen. Je kunt natuurlijk sparen, maar historische gegevens laten zien dat beleggen een stuk meer oplevert.

Hoeveel sparen voor pensioen?

Voor je weet hoeveel je opzij ‘moet’ zetten voor je pensioen is het handig om uit te zoeken wat je op dit moment op je pensioenleeftijd kunt verwachten aan inkomen. Dit is makkelijk in te zien op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Iedere Nederlander kan hier inloggen met DigiD.

Of het bedrag wat je daar ziet genoeg is, dat kan alleen jij bepalen. Heb je geen idee? Over het algemeen hebben pensionado's voldoende aan 70% van hun laatst verdiende loon.

Om tot deze 70% te komen tel je je AOW en werkgeverspensioen mee. Maar houd ook rekening met een (eventueel) eigen huis wat tegen die tijd afbetaald is, spaargeld en beleggingen.

Open je een rekening bij Brand New Day dan kan je gebruik maken van een handige tool die laat zien welk bedrag jij maandelijks moet inleggen om tot het door jou gekozen bedrag te komen.

Open direct een pensioenrekening.

Extra sparen voor pensioen

Een slimme manier om zelf extra te sparen voor pensioen is via een pensioenrekening, bijvoorbeeld bij Brand New Day. Het fijne van zo’n pensioenspaarpot is dat de inleg op dit type rekening belastingvriendelijk is. Dat betekent dat je een flink deel van je inleg terugkrijgt van de Belastingdienst, wel 37% tot 49%. Ook betaal je over het bedrag wat op je pensioenrekening staat geen vermogensbelasting.

Houd er wel rekening mee dat het geld wat je inlegt op je pensioenrekening echt bedoeld is voor je pensioen. Het is dus niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen van deze rekening. Doe je dat toch? Dan betaal je over het bedrag wat je opneemt inkomstenbelasting.

Zelf sparen voor pensioen zonder voorwaarden

Wil je zelf pensioen opbouwen maar zet je het geld liever niet vast? Dan is het een optie om in plaats van een pensioenrekening een vrije spaar- of beleggingsrekening te openen. Je kunt dan geen gebruik maken van belastingvoordeel, maar je kunt het geld er wel altijd vanaf halen, om wat voor reden dan ook.

Vanaf welke leeftijd sparen voor pensioen?

Ook hier geldt: hoe eerder je begint hoe beter. Zeker als je kiest voor een pensioenrekening op basis van beleggen. Begin op tijd, dan profiteer je lang van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. Let op: je hebt hiervoor wel jaarruimte nodig.

Het rendement-op-rendement effect? Dat zit als volgt: over het geld wat je belegt (in dit geval voor je pensioen) behaal je – als het goed is – rendement. Dit rendement wordt opgeteld bij het bedrag in je pensioenpot, vervolgens ontvang je rendement over je inleg + het behaalde rendement. Dit noemen we het rendement-op-rendement effect. Je kunt je voorstellen dat hoe eerder je begint hoe meer je hiervan profiteert.

Open direct een pensioenrekening.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan (en zal) fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.