Veilig beleggen: hoe veilig is beleggen?

veilig beleggen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: veilig beleggen. Wat verstaan we onder veilig beleggen? En bestaat veilig beleggen?

Hoe veilig is beleggen?

Een van de eerste vragen die rijst bij iedere startende belegger is: hoe veilig is beleggen? Via via hebben we allemaal wel eens een verhaal gehoord over persoon X die zijn hele vermogen kwijt is geraakt via beleggen.

Hoe groot is de kans dat je je hele vermogen kwijt raakt? Laten we beginnen met het feit dat beleggen inderdaad niet zonder risico is, er zijn echter tal van manieren om beleggen een stuk ‘veiliger’ te maken. De kans dat je je hele vermogen kwijtraakt wanneer je onderstaande tips opvolgt is klein, heel klein.

Veilig beleggen met hoog rendement

Veilig beleggen met een hoog rendement, dat willen we natuurlijk allemaal. Hieronder een aantal tips om zo veilig mogelijk te beleggen met de kans op een mooi rendement.

Veilig beleggen in aandelen

De spreekwoorden ‘Op het verkeerde paard wedden’ en ‘Men moet niet al zijn eieren onder een kip leggen’ ken je vast wel. Beide betekenen niets anders dan: spreid je risico.

Lees onderstaand voorbeeld en bedenk wanneer jij meer risico zal lopen.
Optie A: Je koopt 100 aandelen van 100 verschillende bedrijven. Oftewel 1 aandeel per bedrijf.
Optie B: Je koopt 100 aandelen van een en hetzelfde bedrijf.

Het juiste antwoord is: je loopt meer risico als je kiest voor optie B. Als het ene bedrijf waar jij al je geld in hebt gestopt failliet gaat dan ben je in een klap al je geld kwijt.

Heb je je geld echter verspreid over verschillende bedrijven (optie A) dan is het een stuk minder erg als een (of meerdere) bedrijven failliet gaan, er zijn namelijk tal van bedrijven die het verlies kunnen opvangen.

Lang verhaal kort: wees niet afhankelijk van 1 of enkele aandelen. Spreid het risico zoveel mogelijk over diverse werelddelen, landen en sectoren.

Tip: Bij Brand New Day beleg je in zogenaamde indexfondsen. Een index fonds is simpel gezegd een bundeltje aandelen of obligaties. Presteren de bedrijven in een bepaald fonds beter dan verwacht dan gaat de waarde van het fonds omhoog en vice versa.

Direct beginnen? Open een rekening bij Brand New Day.

Beleggen in aandelen voor beginners

Het lijkt zo simpel, aandelen verkopen als de beurs hoog staat en aankopen als de beurs laag staat. Het blijkt echter verdomd lastig, zelfs professionele fondsbeheerders lukt het zelden de markt te ‘verslaan’.

Als beginnende belegger is het dan ook een stuk veiliger om je geld te beleggen en lang de tijd te geven. Geen week, geen maand, maar jaren.

Beleggen met een lange horizon

In principe geldt, hoe meer tijd je hebt hoe veiliger het is om te beleggen. Je kunt je voorstellen dat een beurscrisis, neem bijvoorbeeld de dip die we zagen tijdens de uitbraak van het coronavirus, een stuk minder impact op je beleggingen heeft over een periode van een tiental jaren.

Een andere manier om je te wapenen tegen goede en minder goede beurs momenten is regelmatig inleggen, als het even kan maandelijks. Zo ben je er zeker van dat je in goede én slechte tijden koopt. Om het jezelf makkelijk te maken kun je kiezen voor automatisch beleggen.

Zelf beginnen met beleggen? Klik hier voor meer informatie: Beleggen bij Brand New Day.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan (en zal) fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Er bestaat dan ook niet zoiets als risicoloos beleggen, maar wel zoiets als verantwoord beleggen zoals we hierboven hebben uitgelegd.