Zelf pensioen opbouwen

zelf pensioen opbouwen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: Zelf pensioen opbouwen.

Het komt steeds vaker voor dat je zelf je pensioen moet opbouwen. En nee, dat geldt niet alleen voor de ZZP’er maar ook voor de werknemer in loondienst.

Lange tijd was het opbouwen van pensioen via de werkgever vanzelfsprekend. Die tijd is voorbij, steeds vaker kiezen werkgevers ervoor om geen pensioen op te bouwen voor hun werknemers. In ruil daarvoor bieden zij soms wat extra salaris om opzij te zetten voor je pensioen.

Wordt er wel pensioen opgebouwd door je werkgever? Dan is het meestal niet voldoende om later lekker te kunnen leven. Het is geen overbodige luxe om zelf een extra potje op te bouwen.

Kan ik zelf pensioen opbouwen?

Het is absoluut mogelijk om zelf pensioen op te bouwen, sterker nog: het is zeer verstandig én levert belastingvoordeel op (hierover later meer).

Hoewel de media vol staat over de huidige pensioenproblematiek voelt pensioen voor veel mensen nogal abstract. We hebben het druk en maken ons meer zorgen over de huidige koopkracht crisis en stijgende gas- en energieprijzen.

Zelf pensioen opbouwen bungelt ergens onderaan ons prioriteitenlijstje, dat begrijpen wij. Toch is het slim om nu al stil te staan bij je pensioen. Dit zal je later een hoop grijze haren schelen.

Zelf pensioen opbouwen ZZP

Als ZZP’er is het een must om zelf pensioen op te bouwen, er is namelijk niemand anders die het voor je gaat doen. Tenzij je natuurlijk verwacht rond te kunnen (en willen) komen van de AOW, dan hoef je geen actie te ondernemen.

De AOW bedraagt op dit moment €1.261,52 als je geen partner hebt en €863,88 als je samenwoont of getrouwd bent. Ik denk dat we het er over eens zijn dat de AOW geen vetpot is.

Een eenvoudige manier om als ZZP’er pensioen op te bouwen is door middel van de ZZP-pensioenrekening van Brand New Day. Via de ZZP-pensioenrekening bouwt Brand New Day pensioen voor je op door je geld te beleggen. Dit kent vele voordelen, waaronder:

  • Brand New Day belegt iedere euro in duizenden aandelen of obligaties, dit verkleint het risico van beleggen.
  • Uit historische gegevens blijkt keer op keer dat (index)beleggen op lange termijn meer oplevert dan sparen.
  • Over het geld op je ZZP-pensioenrekening hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

Houd er wel rekening mee dat het geld op je pensioenrekening gereserveerd is voor je pensioen, je kunt het niet zomaar opnemen. Doe je dit toch? Dan betaal je over het bedrag wat je opneemt inkomstenbelasting.

Zelf pensioen opbouwen aftrekbaar

Een ander groot voordeel is dat je inleg op de pensioenrekening, of je nu ZZP’er of werknemer bent aftrekbaar is. Dat wil zeggen dat je jaarlijks tussen de 37% en 49% van je inleg terug kunt vragen bij de Belastingdienst.

Zelf pensioen opbouwen als werknemer

Ook zelf pensioen opbouwen als werknemer is een fluitje van een cent met de (door klanten zeer goed beoordeelde) pensioenrekening van Brand New Day.

De pensioenrekening voor werknemers kent dezelfde voordelen als de pensioenrekening voor ZZP’ers, namelijk:

  • Brand New Day belegt je geld automatisch in duizenden aandelen of obligaties.
  • Op het moment dat je pensioendatum dichterbij komt wordt het risico automatisch afgebouwd.
  • Je ontvangt jaarlijks 37 tot 49% van je inleg terug van de Belastingdienst.
  • Over het geld op je pensioenrekening hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

Het enige waar je rekening mee moet houden is je jaarruimte, je jaarruimte is het maximale bedrag wat je jaarlijks mag storten. Je jaarruimte is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en eventuele pensioenopbouw van je werkgever.

Je jaarruimte kan je hier gemakkelijk zelf berekenen, kom je er niet uit? Dan helpt Brand New Day je hier graag mee.

Zelf pensioen opbouwen: hoeveel per maand?

Zelf pensioen opbouwen heeft altijd zin, ook een paar tientjes per maand kunnen uiteindelijk leiden tot een mooi maandelijks extraatje wanneer je met pensioen gaat.

Open direct een pensioenrekening.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan (en zal) fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.