Aantal betalende abonnees videodiensten RTL groeit

groeiend aantal betalende abonnees RTL

Het aantal betalende abonnees videodiensten RTL groeit gestaag. Het gaat hier om de videodiensten Videoland (RTL Nederland) en TV Now (de Duitse streamingdienst).

Uit de kwartaalcijfers van het eerst kwartaal van dit jaar bleek dat er een enorme stijging was in het aantal betalende abonnees, een stijging van 71% om precies te zijn. In totaal waren de videodiensten gezamenlijk goed voor 2,7 miljoen betalende abonnees.

Inmiddels is dit alweer gestegen naar ruim 3 miljoen gebruikers van de videodiensten. Mede hierdoor boekte RTL Group een recordwinst van 929 miljoen in euro’s.

Is online streaming de toekomst?

Feit is dat het gedrag van de consument al jaren onderhevig is aan veranderingen. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat deze veranderingen in een stroomversnelling terecht zijn gekomen.

Consumenten stappen steeds meer en vaker af van lineaire video en kiezen voor video-on-demand en mediaconsumptie op mobiele apparaten.

Waar streamingdiensten vroeger enkel gebruikt werden voor films en series worden TV programma’s nu ook steeds vaker via een streamingdiensten bekeken op een door de consument gekozen tijdstip.

Niet alleen de manier van kijken verandert, ook het aanbod verandert. Waar vroeger het aanbod voor iedereen hetzelfde was, verschilt het aanbod nu afhankelijk van het aantal TV zenders wat je hebt of de streamingdiensten waarop je geabonneerd bent.

Digitalisering en personalisatie

Deloitte Duitsland deed onderzoek naar TV en video consumptie en voorspelt het volgende:

Digitalisering en gepersonaliseerde advertenties zullen de standaard worden. De doorontwikkeling van algoritmes en toepassing van kunstmatige intelligentie zal ervoor zorgen dat aanbevelingesfunctionaliteiten beter aansluiten van de daadwerkelijke behoeften en interessen van de kijker.

Mobiele consumptie van video zal verder toenemen, mede door de glasvezel en het veelbesproken 5G netwerk.

Video-on-demand zal verder toenemen, lineaire televisie zal echter niet volledig verdwijnen. Er zal behoefte blijven aan TV als achtergrond entertainment, aan een avondje zappen om nieuwe ontdekkingen te doen. Mogelijk komen er wel gepersonaliseerde lineaire kanalen.

Ook zal lineaire TV een belangrijke rol blijven bij live gebeurtenissen zoals sportwedstrijden en speciale evenementen. En ook als nieuwsvoorziening bij onder andere rampen (breaking news).