Amsterdam wil gezondere buitenreclame

amsterdam reclame gemeente

Een meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam wil reclame voor vliegvakanties uit het straatbeeld gaan weren, vergelijkbaar zoals tabaksreclame ook al in de ban is gedaan. GroenLinks is van mening dat de gemeente Amsterdam zelfs het lopende contract met buitenreclame bedrijf JCDecaux hiervoor moet openbreken. Einde buitenreclame Amsterdam voor deze sector?

GroenLinks staat hierin niet alleen, achter de motie van GroenLinks staan ook de PvdA, de Partij voor de Dieren, Denk en SP, en daarmee heeft het een raadsmeerderheid.

Milieuonvriendelijke reclame op abri’s en mupi’s

Hoe zit het precies? Soms zijn er op abri en mupi campagnes van benzinemerken te zien, of aanbieders van spotgoedkope vliegvakanties. GroenLinks vindt deze buitenreclames in de huidige tijd ongepast. Men vindt het bijvoorbeeld stuitend dat overal ter wereld bossen branden en de polen aan het smelten zijn, terwijl benzinepompen gewoon mogen blijven adverteren via buitenreclame in Amsterdam.

Buitenreclame contract van 10 miljoen

De gemeente Amsterdam heeft nog een lopend buitenreclame contract tot 2026 met aanbieder JCDecaux. Via deze concessie mag het bedrijf op ongeveer 2000 plekken in de stad ruimte voor buitenreclame verhuren. Deze zogenoemde mupi’s staan vaak op druk bezochte plekken of bij bushaltes in Amsterdam. De gemeente Amsterdam wordt hier jaarlijks zo'n 10 miljoen euro wijzer van.

GVB selectiever met buitenreclame in Amsterdam

Afgelopen jaar besloot openbaar vervoersbedrijf GVB al dat een buitenreclame campagne van Shell (die op de veerponten over het IJ te zien was) in de toekomst iet meer herhaald zou worden. Deze stelling heeft men ingenomen na druk van Extinction Rebellion activisten.

Amsterdam gaat reclame verbod bestuderen

In Amsterdam staat het stadsbestuur sympathiek tegenover de wensen van GroenLinks. Wel geeft men aan dat het enige analyse vergt om te bepalen welke buitenreclame geweerd zou moeten worden, en hoe dit verbod vervolgens juridisch en financieel geïmplementeerd kan worden. Tevens wil men bij organisatie Reclame Fossielvrij advies gaan inwinnen.