direct mail betekenis

Direct marketing

Ontvang nú onze offerte

Direct marketing betekenis

Direct marketing is een type marketing waarbij het bedrijf direct in contact staat met individuele (potentiële) klanten. Direct marketing vormen zijn de traditionele post (direct mail), telefoon (telemarketing), e-mail marketing en kortingsbonnen (vouchers). Deze vorm van marketing wordt below the line genoemd. Direct marketing is dus een vorm van content marketing waarbij, anders dan massamedia, de focus ligt op een gerichte doelgroep.

Een brede direct marketing definitie in communicatie omvat bijvoorbeeld het adverteren in kranten en tijdschriften, websites, apps, zoekmachines en via radio en tv-zenders.

Wat is direct marketing? (definitie)

De definitie van direct marketing is een vorm van marketing waarbij aanbieders en afnemers een directe relatie hebben. De marketingactiviteiten zijn gebaseerd op kennis van potentiele klanten. Het gebruik van marketinginstrumenten kan daarbij op de individuele afnemer worden afgestemd.

Het meest kenmerkend is het hanteren van directe communicatie en directe levering door de afzender. Omdat er bij direct marketing logischerwijs direct contact is met de klant, wordt deze vorm ook wel dialoogmarketing genoemd.

direct marketing

Direct marketing voorbeelden

Er zijn vele voorbeelden van direct marketing te geven, maar deze voorbeelden zijn bij ons het bekendst:

  • Een e-mail van e-commerce bedrijf Zalando met een kortingscode
  • Een telefoontje van Nuon om te besparen op je energierekening
  • Een aanbieding van de Postcode Loterij in je brievenbus

Direct marketing voordelen

Direct marketing zet direct aan tot een actie, zoals het bezoek aan een website of het bellen naar een telefoonnummer. De koppeling tussen direct marketing activiteiten en de reacties van klanten maakt het resultaat direct marketing relatief goed meetbaar. Bovendien is deze vorm van dialoog relatief voordelig voor de adverteerder, en wordt daarom vaak meegenomen in een marketingcampagne.

Nieuwe mogelijkheden, zoals marketing automation en sociale media (internetmarketing), zorgen ervoor dat de dialoog steeds letterlijker gezien kan worden. Hoe direct marketing als advertentie kan worden ingezet hangt af van welke contactgegevens het bedrijf heeft van de doelgroep. Denk hierbij aan postadressen, e-mailadressen en telefoonnnummers.

Direct marketing synoniem

In het woordenboek worden de volgende synoniemen als direct marketing synoniem benoemd:

  • Database marketing
  • Dialoog marketing
  • Direct response
  • Push marketing
  • Leadgeneratie

Offerte nodig of een vraag?

Het team van One Media helpt je graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.