CvdM: ‘RTL moet verder via Nederlandse licentie’

RTL Hilversum Mediapark

Het Commissariaat van de Media wil dat RTL Nederland zich aan de Nederlandse wetgeving gaat houden. Dit meldt de mediawaakhound in de Mediamonitor 2021. Sinds 1989 zend RTL in Nederland uit met een Luxemburgse uitzendlicentie, toentertijd bedacht als u-bochtconstructie omdat commerciële televisie in Nederland destijds niet was toegestaan.

ACM beoordeelt overname Talpa door RTL

Op dit moment beoordeelt de ACM over de voorgenomen overname van Talpa Network door RTL doorgang mag vinden. De RTL Group zei eerder nog naar de uitzendlicenties Luxemburgs zouden blijven, maar de toezichthoudende instantie denkt hier kennelijk anders over.

Wanneer de activiteiten van Talpa (net als RTL nu) ook onder Luxemburgs toezicht zouden vallen, zouden voor Talpa bepaalde regels niet meer gelden. Deze situatie kan mogelijk een gelijk speelveld met andere commerciële zenders verstoren.

Amerikaanse social media bedrijven

Volgens het CvdM zou er ook meer transparantie moeten zijn op het gebied van financiën en eigendomsverhoudingen van mediabedrijven. Volgens de waakhond is dit op dit moment onvoldoende het geval en zou dit zorgen voor een ongelijk speelveld. Zeker wanneer wordt gekeken naar Nederlandse mediabedrijven versus grote Amerikaanse (social) media bedrijven.

‘Overname door RTL logische stap’

Overigens is het Commissariaat van de Media niet per definitie negatief over de overname van Talpa Network door RTL Nederland. Zo zegt de waakhond dat de overname een logische stap is, maar dat er wel risico is op verdere verschraling. Ook benoemd het commissariaat de mogelijke risico’s voor contentproducenten en adverteerders.

John de Mol wil terug naar de basis

Talpa-eigenaar John de Mol zei eerder dat er door de deal met RTL een sterk Nederlands bedrijf komt dat niet alleen Nederlandse kwaliteitsprogrammering zou garanderen, dat in staat zou zijn om met Amerikaanse en Chinese techspelers te concurreren. Ook zou de deal De Mol in staat stellen zich weer volledig te richten op wat hij leukste vindt: nieuwe programma’s maken en ontwikkelen.