Flink meer abonnees voor online video dienst Viaplay

viaplay video platform

De (betaalde) video streamer Viaplay (eigendom van de Nordic Entertainment Group) lijkt op stoom te komen. Zo kreeg Viaplay er in het afgelopen kwartaal bijna 780.000 abonnees bij, waarbij het leeuwendeel van de nieuwe abonnees uit Nederland kwam. Viaplay zelf spreekt daarom van een heel succesvolle lancering.

Formule 1 naar online video platform

De totale userbase van Viaplay bedraagt 4,8 miljoen abonnees, waarvan 1,2 miljoen buiten de Scandanavische thuismarkt komt. Viaplay kreeg dit jaar veel media-aandacht doordat het de uitzendrechten voor de Formule-1 wist te bemachtigen. Mede dankzij de grote successen van Max Verstappen wist de Formule-1 veel kijkers aan de buis gekluisterd te krijgen.

Viaplay is inmiddels ook begonnen met andere content, zoals het programma Dragon’s Den met onder meer Won Yip, Pieter Schoen en Manon van Essen.

Concurreren met Amazon, Disney, Netflix en Videoland

Viaplay wil zich tot een goed Europese alternatief op de streamingmarkt ontwikkelen en de concurrentie aangaan met Netflix, Disney en Amazon Prime. Het bedrijf wil binnen 3 jaar 12 miljoen betaalde abonnees in Europa aansluiten. In ons land hebben de grote videoplatforms alleen concurrentie van Videoland, dat eigendom is van RTL en inmiddels 1 miljoen abonnees heeft.

Omzet uit betaalde online video advertenties

De Nordic Entertainment Group genereert ongeveer 25% van de omzet uit betaalde online video advertenties. De omzet uit video ads liep wel met 1% terug, wat volgens het bedrijf kwam door de Olympische Spelen in Peking (dat niet op Viaplay te zien was). Ons mediabureau ziet overigens ook tekenen dat sommige adverteerders voorzichtiger zijn geworden sinds de inval van Rusland in Oekraïne.