Handhaaft Utrecht op illegale reclame?

boer buitenreclame

De provincie Utrecht heeft in 2020 illegale buitenreclame beboet. Vorig jaar, tijdens het uitbreken van de Covid-19 pandemie, ging de provincie Utrecht juist coulant om met ondernemers zoals boeren die langs de weg reclame wilden maken voor hun bedrijf. Nu we weer middenin een nieuwe lockdown zitten, lijkt het voor de hand te liggen dat men het sanctiebeleid weer heeft aangepast.

Toezicht op buitenreclame

Vervolgens was er afgesproken dat de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) Utrecht het toezicht op borden en andere buitenreclame in Utrecht per 1 september 2020 weer ging oppakken, meldde de provincie in een persbericht.

De provincie Utrecht zei in het persbericht te hechten aan een open, net landschap zonder wildgroei aan reclameborden. Zij hopen dan ook dat ondernemers digitale vormen hebben gevonden om klanten te vinden en te binden.

Buitenreclame langs provinciale wegen

Voor een boer die bijvoorbeeld aardappels of eieren wil aanbieden, ligt het voor de hand dat deze inmiddels een volleert online marketeer is geworden. De fractie van D66 in Provinciale Staten riep het dagelijks provinciebestuur dit al op ondernemers te ontzien omdat deze het al moeilijk genoeg hebben door het coronavirus.

D66 Utrecht vindt het dan ook wenselijk meer begrip te tonen voor de positie van ondernemers, wanneer het gaat om buitenreclame uitingen, bijvoorbeeld langs provinciale wegen in Utrecht. De provincie ging hier tijdens de vorige lockdown ook in mee.

Buitenreclame weer in de lift

Overigens horen we van professionele buitenreclame exploitanten weer positief nieuws. Na enkele dramatische maanden zijn sommige exploitanten weer voor bijna 100% gevuld. Bij de eerste lockdown was niet duidelijk dat consumenten zouden blijven spenderen.

Inmiddels is duidelijk dat er juist een hele grote groep ondernemers die het extra goed doen, en dan met name e-commerce spelers. Zij kunnen nu profiteren van scherpe aanbiedingen waardoor men enorm voordelig landelijke buitenreclame campagnes kunnen inzetten.