Hoe kies je het juiste boekhoudprogramma?

hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma

De ontwikkelingen op het gebied van boekhoudprogramma’s volgen elkaar snel op. Niet alleen komen er steeds nieuwe boekhoudprogramma’s bij, ook worden ze net iets geavanceerder. De diversiteit aan aanbieders kan prettig zijn maar leidt ook tot keuzestress zien we bij veel ondernemers. Daarom bespreken we vandaag een aantal zaken die handig zijn om in de gaten te houden wanneer je een boekhoudprogramma gaat kiezen.

Lees ook: Boekhoudprogramma vergelijken

Online boekhoudpakket

Er zijn tal van manieren om de administratie bij te houden. De ene ondernemer besteed het het liefst allemaal uit, terwijl de ander energie krijgt van bovenop de cijfers zitten.

Tip 1: heb je op dit moment een boekhouder of accountant? Bespreek dan de diverse opties met hem of haar. Zij kennen de markt vaak een stuk beter dan jij en hebben in de meeste gevallen een duidelijk voorkeur.

Tip 2: kies voor een online boekhoudprogramma waarbij je een maandelijks tarief betaalt voor toegang en automatisch gebruik kunt maken van alle updates. Zo is je software altijd up-to-date. Bij offline programma’s is dit initiële investering vaak hoger en dien je per update opnieuw een bedrag af te tikken.

Ook is het handig een online boekhoudprogramma te kiezen omdat je boekhouder of accountant dan online kan inloggen. Dit scheelt een hoop geheen en weer en daarmee geld.

Overigens zijn er nog maar enkele offline boekhoudprogramma’s op de markt dus de kans dat je oog hier op valt is erg klein.

Digitaliseren is een must

Misschien ben je gewend aan een papieren boekhouding, onleesbare excel bestanden en het opmaken van factureren in Word. Dan is dit het teken om te digitaliseren. Niet alleen maakt het je leven stukken makkelijker, het zorgt er ook voor dat je veel minder snel fouten maakt. Iets wat bij boekhouding van belang is, niets vervelender dan een blauwe brief met een aanslag op de mat.

Gebruiksvriendelijkheid

Onderschat het belang van gebruiksvriendelijke software niet. Het doel van een boekhoudprogramma is om boekhouden makkelijker te maken, niet moeilijker. Laat je niet verleiden door allerlei toeters en bellen waarvan je stiekem nu al weet dat je deze nooit zult gebruiken.

Tip 3: ben jij iemand die graag overal bovenop zit? Dan is een boekhoudprogramma met app misschien iets voor jou. Ook voor ondernemers die ontzettend veel bonnetjes hebben is een app een uitkomst. Met de app scan je je bonnetjes en heb je deze direct digitaal beschikbaar in je boekhoudprogramma.

Wat kost een boekhoudprogramma?

De meeste boekhoudprogramma’s kosten tegenwoordig tussen de €10 en €60 per maand.