Hoe kun je professioneel een voice-over maken?

professioneel-voice-over-maken

Steeds meer bedrijven publiceren online video’s. Logisch, want YouTube is inmiddels de tweede zoekmachine ter wereld, en de zoektocht naar een oplossing start vaak via dit video platform. Vooral ZZP'ers spreken, om kostenbesparende redenen, de Nederlandse voice-over zelf in. Maar hoe een voice-over maken die bijna als een écht professionele voice-over klinkt? Ontdek de 3 belangrijkste technische tips van onze voice-overs met jarenlange ervaring.

1. Zorg voor een professionele voice-over microfoon

De meeste bedrijven zoeken even snel op ‘beste voice-over microfoon’ en klikken vervolgens één van de eerste resultaten aan. Maar bij voice-over microfoons gaat het niet om blitse lampjes en een cool design, maar om het geluid uiteraard. Een merk dat al jarenlang in de studio’s van voice-overs is te vinden is: Rode. Zij hebben tegenwoordig een zeer betaalbare voice over microfoon op de markt: de Rode NT-USB. Dit is dan ook ons koopadvies.

Andere goede voice-over microfoons zijn van bekende merken als:

  • AKG
  • Neumann
  • SE Electronics

2. Ook een gratis voice-over verdient een goede akoestiek

Wel eens in een nieuw leeg huis gestaan? Dat is het tegengestelde wat je wilt bereiken. Jouw akoestiek moet zo ‘droog’ mogelijk klinken. Een slaapkamer met hoogpolig tapijt en dikke gordijnen zal beter klinken dan menig kantoortuin. Zorg dus voor een ruimte die zo warm mogelijk klinkt met zo min mogelijk weerkaatsingen van het geluid. Klap in je handen om te ontdekken welke ruimte daaraan zou kunnen voldoen. Want of je nu bezig bent met een betaalde of gratis voice over: hoe droger de ruimte klinkt, hoe beter je opname klinkt.

3. Audio nabewerken met voice-over software (Adobe)

Wanneer je een voice-over opname gaat maken zul je ontdekken dat je sommige passages iets te hard hebt ingesproken (ga nooit over -0 db!) en sommige passages wat te zacht. Idealiter let je hierop tijdens het inspreken, maar als je geen ervaren freelance voice-over bent, zul je dat misschien niet doen. Gelukkig kun je dit ‘rechttrekken’ met behup van voice-over software zoals Adobe’s Audition. Hierin zitten audio presets die goed bruikbaar zijn voor het ‘levelen’ van jouw voice-over opname. Het vergt een beetje experimenteren, maar het komt de professionaliteit van je voice-over aanzienlijk ten goede.

Nederlandse of Engelse voice over laten maken door One Media

We geven het toe, even een voice over maken klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je de technische basis goed hebt, zul je zien dat de productiewaarde snel stijgt. Je video klinkt professioneler, wat weer afstraalt op je merk. En als je er echt niet uit komt, dan kun je altijd nog Nederlandse of Engelse voice-overs van One Media inschakelen. Goed, snel en betaalbaar.