Horizontale vs. verticale video op social media?

horizontale vs. verticale video

Horizontale of verticale video? Heb je beide nodig in het sociale medialandschap? Als het gaat om sociale media content woedt er al een tijdje een discussie: horizontaal of verticaal?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het is belangrijk om zowel horizontale als verticale video's in je marketingstrategieën voor sociale media te hebben. Zeker in het begin.

Wij begrijpen echter dat het lastig is – zeker voor bedrijven met wat minder budget – om continue video’s te laten produceren, laat staat in meerdere formaten. Toch willen wij adviseren te testen welk formaat beter bij je past, kijk hierbij ook naar concurrenten.

Verticale video’s voor Instagram

Elk formaat heeft zijn sterke en zwakke punten, maar beide hebben ook hun eigen unieke functionaliteit op sociale media. Verticale video's zijn het optimale formaat voor Instagram stories en TikTok, terwijl horizontale video nog steeds de voorkeur heeft op Facebook en platforms zoals Twitter en LinkedIn.

Mobiele gebruikers houden hun telefoon het liefst verticaal en consumeren liever inhoud zonder horizontaal te draaien. Tegelijkertijd zien onze ogen horizontaal en zijn bijna alle media van de afgelopen 100 jaar zo geformatteerd dat ze onze ogen het beste dienen.

Maak van een video twee formaten

Maar wat als je een verticale video maakt en deze ook wilt delen op LinkedIn? De beste manier is om twee verschillende (formaat)versies van je video te maken. Als je van te voren rekening houdt met het feit dat je zowel een verticale als horizontale versie van je video wilt delen is dat prima mogelijk.

Vanzelfsprekend heeft het de voorkeur om twee aparte video’s op te nemen, echter als het niet je belangrijkste campagnevideo is en je budget is beperkt, doet het dan op deze manier.

Tip: Wanneer je een video horizontaal opneemt, moet je de zijkanten bijsnijden om deze naar verticaal te converteren. Dat betekent dat wanneer je je opnamen plant, je er rekening mee moet houden dat de zijkanten worden afgesneden, zo zorg je ervoor dat alle belangrijke visuele informatie zich in het midden bevindt.

Wil jij video’s voor op social media?

Ben jij op zoek naar een partner om video content voor op social media te laten maken? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op via info@onemedia.nl