Nieuwe programmering & voice-overs NPO Radio 1

programmering voice-overs NPO Radio 1

De publieke nieuwszender NPO Radio 1 krijgt met ingang van 3 januari 2022 een nieuwe programmering. Hierbij komt de focus te liggen op meer verdiepende en opiniërende radio-programma’s. Om het nieuwe geluid te accentueren wordt ook de vormgeving vernieuwd waarin twee nieuwe Nederlandse voice-over stemmen zijn te horen.

40 jaar NPO Radio 1 voice-over

De bekende lage NPO Radio 1 ‘zenderstem’ Hans Hoogendoorn zal vanaf 2022 plaatsmaken voor de nieuwe voice-overs. Hoogendoorn was maar liefst 40 jaar lang de zenderstem voor Radio 1. Hoogendoorn wordt volgend jaar 75 jaar en gaat met pensioen.

Sander Guis en Wendy van Duivenvoorde

De nieuwe voice-overs zijn gevonden in de personen van Sander Guis en Wendy van Duivenvoorde. Deze stemacteurs zijn beiden al lange tijd actief als professioneel voice-over en zullen vanaf 3 januari zijn te horen. Overigens zal Hoogendoorn niet helemaal verdwijnen, want Hoogendoorn blijft voorlopig nog de stem voor Met Het Oog op Morgen.

NPO Radio 1 wijzigingen

Aan de programmakant verdwijnt het programma Blok & Toint, waar het accent meer op entertainment lag. Hiervoor terug komt het nieuwe programma Villa VdB met de voormalige NPO Radio 1 ochtendpresentator Jurgen van den Berg, die hiervoor zal overstappen van de NOS naar Omroep Max. Het programma zal nieuwsachtergronden en een consumenten rubriek gaan brengen.

Personal finance en opinie

De EO zal met het programma Geld of je Leven dagelijks aandacht geven aan de persoonlijke financiën van luisteraars. Op1 presentatrice Fidan Ekiz krijgt samen met Wieger Hemmer ook een nieuw radioprogramma, waarbij op zaterdagmiddag onder de vlag van NTR en Powned op locatie in Rotterdam een opiniërend radioprogramma zal worden gebracht.

NPO Radio 1 Journaal

Het nieuwe Radio 1 Journaal van de NOS zal voortaan door het bekende tv-gezicht Astrid Kersenboom worden gepresenteerd. Het programma Bureau Buitenland zal in de programmering verhuizen naar de middag, hiervoor komt ruimte doordat het sportprogramma van BNNVARA zal verdwijnen en de De Nieuws BV in tijd zal worden ingekort.

Radio 1 zendermanager: ‘meer verdieping'

De zendermanager van NPO Radio 1, Klaske Tameling, kijkt tevreden naar de voorgenomen wijzigingen en zegt in het persbericht samen met de omroepen te blijven streven naar een programmering die meer verdieping en diverse geluiden uit de samenleving laat horen. Tegelijkertijd zal NPO Radio 1 het betrouwbare journalistieke baken van de Nederlandse radio blijven.

Wie is NPO manager Klaske Tameling?

Klaske Tameling is met 37 jaar een relatief jong radiotalent van de NPO en kwam al op jonge leeftijd bij de publieke omroep werken. Eerst was zij vijf jaar actief als redacteur voor BNN op NPO Radio 1. Ook heeft ze de nodige kijk op online, want in 2015 voltooide Tameling haar promotie-onderzoek naar crossmediale nieuwsorganisaties. Ook werkte zij als adviseur voor commerciële mediaorganisaties zoals FD Mediagroep en NDC.