Online luisteren: Radio 538 #1, Qmusic nummer #2

radio 538 online luisteren 2022

Dat digitale radio luisteren ook in Nederland steeds vaker wordt gedaan mag geen geheim zijn: alleen al Radio 538 noteerde meer dan 2 miljoen stream starts in slechts één maand tijd. Dit blijkt uit de meest recente NLO Stream Audio Standaard rapportage. Qmusic bezet online een goede tweede plaats met 1,58 miljoen stream starts. Het paradepaardje van de NPO, Radio 2, sluit de top-3 af met bijna 1,47 miljoen stream starts.

Wekelijks 30 miljoen uur online radio geluisterd

Andere bekende radiozenders die meer dan één miljoen stream starts wisten te noteren zijn Radio 10, Sky Radio en de publieke nieuwszender NPO Radio 1. Per week wordt er gemiddeld 30 miljoen uur online naar de radio geluisterd in Nederland. Gemiddeld genomen zijn er bijna 180.000 radio streams tegelijkertijd actief.

‘Mooie aanvulling op de live radio luistercijfers'

Volgens de NLO, welke de opdrachtgever voor deze online luistercijfers is, zijn de nieuwe online rapportages een mooie aanvulling op de live radio luistercijfers die maandelijks door het Nationaal Luister Onderzoek worden gedeeld. Doordat de nieuwe cijfers worden gebaseerd op censusdata en niet op paneldata kan men volumes rapporteren voor alle aangesloten radiozenders, zelfs radiostations met een klein bereik.

Online radio beluistering: Wat zijn censusdata?

Censusdata biedt inzicht in volumes en worden verzameld door registraties van logfiles en webanalytics. Censusdata worden door het NLO aangeduid als totaalmetingen; oftewel relevante acties die op digitale devices worden geregistreerd, verwerkt en gerapporteerd. De luistermeting is kwalitatief omdat de data niet van een poule respondenten afkomstig is, maar gebaseerd op het gehele ‘online luisteren universum’.

Geen profielen van online radio luisteraars

Belangrijk overigens om te benadrukken dat censusdata alleen betrekking op devices hebben en dus niet op personen die luisteren. Als mediabureau kunnen wij bijvoorbeeld niet op basis van censusdata aangeven wat het profiel is van een online luisteraar. Dit kan wel met de ‘traditionelere’ luistercijfers voor radiozenders in het NLO onderzoek. De online cijfers geven echter wel een interessante blik in het online luister luistergedrag van Nederland, waar Radio 538 dus nog het grootst is.