Hoe word je online marketeer?

online marketeer

Het leven van online marketeers klinkt voor veel millennials perfect: een goed salaris, prima als remote job te doen, en veel bedrijven die online marketeers zoeken vinden collega’s op afstand ook helemaal geen probleem. Vaak zijn het ook hippe, jonge bedrijven die online marketeers zoeken, en dit verklaart dan ook meteen waarom ‘oude’ bedrijven zo’n moeite hebben om goede marketeers te vinden (mis-match). Maar hoe word je online marketeer? We nemen je mee naar de kortste weg.

Wat doet een online marketeer?

Als online marketeer word je ingehuurd om bedrijven te helpen met hun online uitdagingen. Dit kan strategisch zijn, door te kijken naar de grote lijnen en het in-house team van bedrijven aan te sturen, of juist uitvoerend door dagelijks de KPI’s te monitoren en eraan te sleutelen door het maken of verbeteren van content.

Waarom leer je méér bij online marketing bureaus?

Het meeste leer je door te beginnen bij een online marketing bureau. De reden is simpel; online marketingbureaus werken voor verschillende klanten, en daardoor leer je precies wat in de ene markt wel werkt en in de andere niet. Doordat je voor verschillende klanten werkt zul je ook sneller successen boeken, omdat je zowel moeilijke als makkelijke markten gaat (ver)kennen.

Online marketing vacatures

Er staan veel online marketing vacatures open, en One Media is hierop geen uitzondering. We krijgen veel meer werk binnen dan we consultants hebben. Toch zullen we niet iedereen direct aannemen die op Udemy 35 hele euro’s heeft investeert in de cursus ‘Internet Marketing For Dummies’, helaas. Als internet marketeer word je op zijn minst geacht meer te weten dan de opdrachtgever, daarom word je als online marketeer immers ingehuurd.

https://www.youtube.com/watch?v=b2JP1KnCbMc

Affiliate marketing leren

De beste manier om online marketeer te worden is daarom voor jezelf te beginnen met een affiliate shop. Dan bouw je aan een website en je verkoopt bijvoorbeeld ergonomische stoelen. Geen zorgen, je hoeft niet echt een winkel met die stoelen te hebben, maar je zet een website rondom ergonomische stoelen op, en vervolgens leidt de koop-knop naar een pagina van Amazon.nl of Bol.com. Voor iedere verkochte stoel die via jouw website is binnengekomen, krijg je een vergoeding: de affiliate commissie.

SEO leren

Omdat je een echte site neerzet, waar je in theorie ook meteen een passief inkomen kunt verdienen, zul je alle facetten leren die horen bij een echt online marketing bedrijf. Je leert als je het goed doet direct SEO, dus hoe je organisch (zonder te investeren) een website hoog in Google krijgt. Backlinks, on-page SEO optimalisatie, het schrijven van SEO geoptimaliseerde content: allemaal onmisbare ingrediënten die ook van pas komen bij het optimaliseren van echte bedrijfssites.

SEA leren

Op LinkedIn zie je zeer vaak dat men zowel SEO als SEA marketeer is. De werkelijkheid is dat je óf een goede SEO bent óf een goede SEA, maar vrijwel nooit allebei! Zowel SEO als SEA is een meer dan fulltime bezigheid. Zowel Google Ads als het organische deel met SEO is constant in beweging. Een SEA-specialist kan onmogelijk alle ontwikkelingen op SEO-gebied volgen.

Online marketeer salaris

Een online marketeer verdient tussen de €2.900 en €6.500 per maand. Wil je het meeste geld verdienen, dan adviseren we je toe te leggen op SEO (€6.500 voor een senior), omdat hier simpelweg minder specialisten voor zijn en wel veel vraag naar is. Google maakt het SEA’s makkelijk met vele verschillende cursussen, maar op SEO gebied moet je het veel meer zelf uitzoeken. Dat maakt de barrier to entry hoger waardoor de meeste mensen dan maar SEA uitkiezen.

online marketeer salaris

Bovendien kan SEO riskanter zijn, omdat je (als je het verprutst) ook een website uit Google kunt ‘wissen’, waardoor je er verstandig aan doet de technieken eerst op je eigen website uit te testen, alvorens je de rankings van een betalende klant naar beneden helpt. Je kunt SEO ook leren door als vrijwilliger wat technieken toe te passen op de website van een lokale vereniging. Dan is er niet meteen geld of risico in het spel, maar leer je zoekmachine optimalisatie wel in het echt.

Wat moet je weten als internet marketeer?

  • Hoe je relevante KPI’s opstelt;
  • Hoe je een zoekwoorden strategie maakt;
  • Hoe je goede online marketing content maakt;
  • Hoe Ahrefs, Semrush, Google Search Console & Google Analytics werken.

Dus de beste manier om online marketeer te worden?

De beste manier om online marketeer te worden is dus door te beginnen! Wat hoewel we slechts drie belangrijkste pijlers hebben belicht (affiliate, SEO en SEA) zijn er nog veel meer specialiteiten te bedenken in het online marketing domein. Denk aan conversie-optimalisatie, influencer marketing of zelfs technische SEO, waarbij je op html-niveau website beter maakt voor zoekmachines. Door gewoon te beginnen met een eigen website zul je met alle facetten kennismaken en bovendien kun je er ook nog een leuk inkomen aan overhouden, vóórdat je bij een groot bedrijf of bureau begint.