AH’s wervingsvideo afgekeken van Coolblue?

wervingsvideo coolblue

Dat Coolblue een inspiratiebron is voor veel wervingsvideo scipts, dat is geen geheim. Wervingsvideo’s kunnen recruiters goed helpen, en bij Coolblue leggen ze al sinds het een begin een entertainment sausje over hunn recruitmentvideo’s. Zijn ze zó goed dat Albert Heijn zich ook liet inspireren? Coolblue suggereert van wel.

Originele wervingsvideo?

In de wervingsvideo van Appie is een song te horen die de Rotterdamse webwinkel wel heel erg bekend in de oren klinkt: “Mattie, je stopte hem gewoon in je tassie.”

Nederland is natuurlijk sowieso een jatland qua creativiteit. Niet voor niks luidt een bekend Nederlands spreekwoord ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’. En laten we eerlijk zijn, de scheidslijn tussen inspiratie en jatten is een heel dunne lijn, ook bij creatieven waar je een wervings video laten maken kunt.

Never a dull moment in social media

Sterker, de ‘actie’ van Albert Heijn leverde Coolblue ook weer nieuwe inspiratie op; de webwinkel heeft een song gemaakt waarin men Albert Heijn op de hak neemt. Kortom, never a dull moment in social media land.

Albert Heijn bracht de wervingsvideo uit als onderdeel van een campagne gericht op jongeren: Werken bij Albert Heijn, hoe lekker is dat? Maar eerlijk is eerlijk, de rap in deze recruitmentvideo doet absoluut denken aan ‘Gewoon, doen’, gemaakt door Marlin Anindjola en Shaqeel Zimmerman.

Marlin en Shaqeel

Marlin en Shaqeel zijn zelf ook echt werkzaam bij Coolblue, en vormen samen het muziekduo Marlin en Shqq. Hun rap sloeg zo aan dat Coolblue besloot er dus een wervingsvideo van te maken. Met als dikke bonus dat deze viral is gegaan op TikTok en Youtube met bijna 1,5 miljoen views. Bam!

Coolblue reageert nu op de recruitmentvideo van Appie. Marlin en Shqq maakten een remake met de titel ‘een boodschappie voor Appie’ en begint de rap met “Appie, wat een lekker clipje. Gewoon, doen, da’s het lekkere van Coolblue. Doet me denken aan onze hit…”

Appie's PR afdeling reageert

De afdeling public relations van Albert Heijn heeft inmiddels ook gereageerd, met de boodschap (grapje, sorry) dat het idee voor de rap zeker niet van Coolblue gejat. Sterker, volgens de supermarkt stamt het idee al uit maart als onderdeel van een arbeidsmarktcampagne.

De PR medewerker geeft aan dat toen de coronacrisis uitbrak de wervingscampagne even is stopgezet. Ergens in juni is men vervolgens intern mensen gaan werven voor de wervingsvideo rap, hebben ze posters in de winkel opgehangen hiervoor en oproepen via sociale media gedaan. Vervolgens kwam een paar weken later Coolblue met de video.

Bedrijfsfilm van Boomerang

Voor Appie, die haar bedrijfsfilm heeft laten maken door Boomerang, was de bovenstaande situatie geen reden hun bredere wervingscampage stop te zetten. Wel werd er volgens de supermarkt alleen een ‘knipoog’ gemaakt naar Coolblue met de zin “Hey shout out naar alle boys & girls in blue!”

Wat vinden wij van Appie's wervingsvideo?

Zoals gezegd kijken creatieven vaak naar elkaars werk om weer tot mooie nieuwe video’s te komen. Daarnaast is het inzetten van eigen personeel in wervingsvideo concepten één van de meest gebruikte concepten. De inzet van eigen mensen geeft sollicitanten (als je het goed doet) een authentiek beeld van je bedrijf en de werkzaamheden. En dat werkt!

Hieronder staan de wervingsvideo’s in chronologische volgorde. Met als eerste video die van Coolblue, gevolgd door die van Albert Heijn en de reactie van Coolblue hierop. Enjoy!

Het ‘orgineel' video van Coolblue

De recruitmentvideo van Albert Heijn

En Coolblue's boodschappie voor Appie