Praktische tips voor productvideo’s

praktische tips voor productvideo's

Productvideo’s waren vroeger alleen weggelegd voor grote bedrijven, tegenwoordig willen ook veel startups een productvideo laten maken. Productvideo’s hoeven niet per definitie in de studio geproduceerd wat de hele productie een stuk betaalbaarder maakt.

Begin jij net met productvideo's of wil je je videomarketing dit jaar naar het volgende niveau tillen? Wij delen enkele praktische tips en voorbeelden.

Houd de gebruiker in het achterhoofd

Ook in een productvideo staat de (potentiële)klant centraal, houd dat in gedachten. Vanzelfsprekend laat je je product zien, maar de video moet ook duidelijk maken op welke manier het product waarde toevoegt aan het leven van de consument en/of welk probleem het kan oplossen.

Laat klanten aan het woord

Toon reviews van klanten, door klanten gegenereerde video's om hun persoonlijke verhalen en ervaringen met je product te vertellen.

Testimonials, reviews, tutorials en unboxings van klanten hebben een veel grotere kans om te worden gedeeld en ‘viraal te gaan'. Inhoud die door echte klanten is gemaakt, wordt als betrouwbaarder beschouwd en voelt minder als een advertentie aan.

Gebruik storyboards

Creëer een effectieve strategie voor videomarketing, zorg dat je van te voren een plan hebt voor elke afzonderlijke video. Gebruik storyboards en scripts om je te helpen bij het structureren van elke video.

Houd het kort

Videoadvertenties moeten kort zijn. Het is het beste om ze onder de 60 seconden te houden, en liever nog korter. Houd er rekening mee dat hoe kort de video ook is, dat je een duidelijke call-to-action deelt die ook daadwerkelijk activeert. Kijkers van je video moeten weten wat ze moeten doen om meteen iets te kopen of meer te weten te komen. Als ze op de video of op een link moeten klikken, laat het ze dan direct weten.

Wees duidelijk

Wees duidelijk: less is more. Creativiteit kan werken, maar als je kijkers niet begrijpen waar de video over gaat of wat er van ze wordt verwacht dan is het laten produceren van een video zonde van de tijd en geld. Onthoud dat je slechts enkele seconden hebben, vaak zelfs minder, om de aandacht te trekken, je product te ‘pitchen’ en je call-to-action te communiceren.

One size fits all

One size fits all werkt niet. Maak video’s voor het platform waar jij het meeste van verwacht. Kijk naar best practices op het gebied van lengte, kwaliteit, beeldverhouding en eventuele features van het platform. Pro tip: nagenoeg ieder platform beloont gebruikers die de nieuwste features gebruiken. Het belonen gaat in de vorm van extra vertoningen. Toen Instagram net Reels had gelanceerd werd je doodgegooid met Reels van bedrijven die als eerste de feature uitprobeerden.

Gebruik ondertiteling

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het overgrote merendeel van de mensen video's bekijkt met het geluid uitgeschakeld op hun mobiele apparaten. Meestal willen ze niet dat videoadvertenties automatisch worden afgespeeld omdat ze in het openbaar of op het werk of op school op social media scrollen.