Reclame icoon Loekie de Leeuw keert terug op TV

tv reclame held 2021

Stichting Ether Reclame (STER) kondigde al aan dat de bekende ‘reclameleeuw’ Loekie zou terugkeren tijdens de sportzomer van 2021. Nu blijkt dat dit moment iets is vervroegd, want de vrolijke TV reclame leeuw (die bij vele kijkers sentimentele gevoelens zal oproepen) is al tijdens reclame tv commercials rond het Eurovisie Songfestival te zien.

Loekie in het STER TV-reclame blok

Loekie zal shinen in 6 nieuwe filmpjes die tijdens de halve finales én de grote finale van het Eurovisie Songfestival worden uitgezonden. Wel liet STER weten dat Loekie niet in ieder commercial blok te zien zal zijn, aangezien dat als teveel kan worden opgevat. Desalniettemin heeft men alle reclameblokken in kaart gebracht waarvan men denkt dat veel TV kijkers zijn ingetuned.

Positieve reacties op social media

Inmiddels heeft Loekie zichzelf al in een tv-reclame blok aangekondigd. Zo was een filmpje te zien waarin Loekie uit een doos tevoorschijn kwam op tv. Daarmee wilde de reclame organisatie peilen wat de reacties op Loekie’s comeback waren, en die waren op social media al zeer positief.

Wie was de bedenker van Loekie de Leeuw?

De bedenker van ‘Loekie de Leeuw’ is Joop Geesink. Hij was de eigenaar van een grote studio voor poppen animaties, en wilde graag een luchtig verschijnsel creëren die een verfrissing zou zijn tussen de toen nogal gezapige tv-commercials die destijds op televisie te zien waren. Loekie was jarenlang te zien op alle NPO tv-zenders in de ether. De filmpjes waren doorgaans met zo’n 4 seconden kort.

Nederlandse tv-reclame prijs

Het doek voor Loekie viel in 17 jaar geleden, toen de STER besloot dat de productiekosten van Loekie aan de hoge kant waren. Desalniettemin bleef de bekendste Nederlandse tv-reclame prijs naar hem vernoemd: ‘de Gouden Loekie’.

Wie zei steeds Asjemenou?

In de korte filmpjes van Loekie de Leeuw ging vaak wat mis. Dan riep Loekie: ‘Asjemenou!’ De avonturen van Loekie waren uiteindelijk tussen 1972 en 2004 dagelijks op de Nederlandse televisie te zien. In totaal werden er maar liefst 7.000 Loekie filmpjes geproduceerd.