20 jaar PR niet voldoende, rookmelder verplicht: 1 juli 2022

rookmelder verplicht

Als sinds 1999 wordt er tijdens de brandpreventieweken voorlichting gegeven en campagne gevoerd over brandveiligheid. Deze nationale campagnes die in de maand oktober plaatsvinden hebben als doel het brandveiligheidsbewustzijn te bevorderen.

Rookmelder verplicht 2022

In de campagne periodes wordt gebruik gemaakt van billboards, influencers, free publicity / PR, social media, quizzes en meer. Ruim 20 jaar campagne voeren is echter niet voldoende gebleken. Vanaf 1 juli 2022 is het hebben van een rookmelder verplicht.

Heb jij al een rookmelder?

Ruim 75% van de Nederlanders heeft een rookmelder, dat betekent dat een kwart van de Nederlanders geen rookmelder in de woning heeft. In nieuwbouwhuizen zijn rookmelders al verplicht sinds 2003, maar ook bestaande woningen moeten er nu aan geloven. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht op elke verdieping een rookmelder te hebben.

Niet alleen is het verstandig om aan deze wet te voldoen vanwege je veiligheid, als je niet aan de nieuwe regelgeving voldoet riskeer je een boete of problemen met je verzekering.

Welke rookmelder verplicht?

Niet iedere rookmelder voldoet aan alle eisen. Op het moment dat je een rookmelder koopt, zorg er dan voor dat deze voldoet aan de Europese NEN-14604 norm. Rookmelders die zijn aangesloten op netstroom moeten voldoen aan de Europese NEN-2555 norm. Ook moeten de melders voorzien zijn van een CE-keurmerk.

Van rookmelders die voldoen aan bovenstaand kun je ervan uitgaan dat het geluid goed is, de montage gemakkelijk en dat de rookmelder rook snel detecteert.

Slimme rookmelder

De slimme rookmelder is populair, met een reden. Slimme rookmelders doen namelijk meer dan alleen een hels kabaal maken. Naast geluid sturen ze bij rook, brand of een (extreme) temperatuurstijging ook een push bericht of email naar je smartphone of tablet.

Ook is het mogelijk om sommige slimme rookmelders te koppelen aan slimme lampen welke gaan knipperen bij rook, brand of temperatuurstijging. Dit wordt ook wel een visueel alarm genoemd.

Slimme rookmelders die voldoen aan de Europese NEN-14604 & NEN-2555 norm en voorzien zijn van een CE-keurmerk vind je hier.

Beste rookmelder

Er zijn honderden rookmelders op de markt, wij begrijpen dat je – zeker voor dit product – de beste rookmelder wilt hebben. Hier vind je de top 10 best verkochte rookmelders.

Naast het kopen van een goede rookmelder is het van belang om de rookmelder op de juiste plaats te hangen, hoe je dat precies doet lees je hieronder.

Waar rookmelder plaatsen?

Allereerst is het van belang om te weten dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke woonverdieping tenminste één rookmelder hebben hangen.

De Brandweer adviseert om in ieder geval rookmelders in de hal en op de overloop te plaatsen, oftewel in de ruimte waar slaapkamers op uit komen. Dit is namelijk hoogstwaarschijnlijk de vluchtroute.

Voor extra veiligheid kan je ervoor kiezen ook ook melders op te hangen in elke slaapkamer en in de woonkamer of andere verblijfsruimte.

Maximale veiligheid creëer je door een melder op te hangen in elke ruimte waar eventueel brand zou kunnen ontstaan.
Nadat je de kamer(s) / ruimte(n) heb bepaald is het volgende van belang:

  • Hang de melder tegen het plafond
  • Minimaal 50cm van een muur of hoek
  • Niet op de tocht
  • Niet in de buurt van mechanische ventilatie / een ventilator
  • Niet boven de verwarming
  • Niet in de stoom van een keukenapparaat of vaatwasser