Google lanceert webwinkelplatform met influencers

shoploop influencers

Google heeft het interactieve video-winkelplatform Shoploop gelanceerd. Het platform is ontworpen om de online winkelervaring te stroomlijnen. Zie het zo: als TikTok zou zijn gemaakt om producten te verkopen, dan is dat wat Shoploop kortgezegd is: e-commerce met hulp van influencers.

Shoploop komt van de interne R&D-afdeling van Google, waar het continue nieuwe ideeën test met een openbaar gebruikersbestand. De oprichter van Shoploop is Lax Poojary en hij werkte eerder mee aan de online reisplanner Touring Bird.

In 2019 werd die inspanning een van de weinige projecten om af te studeren en onderdeel te worden van Google zelf. Poojary meldt dat zijn idee voor interactief shoppen werd geïnspireerd door hoe consumenten tegenwoordig sociale media en e-commercesites samen gebruiken bij het overwegen van online aankopen.

Hoe werkt Shoploop?

Op Shoploop komen productvideo's van influencers die shoppers kunnen volgen. Vervolgens kunnen shoppers ervoor kiezen om het product te bewaren of rechtstreeks naar een webshop te gaan om een aankoop te doen. Momenteel richt Shoploop zich vooral op populaire categorieën bij influencers, zoals make-up, huidverzorging, haar en nagels, maar het aantal producten zal natuurlijk worden uitgebreid.

Het idee van Video shoppen is niet per se nieuw. Een aantal start-ups, en zelfs grote bedrijven, hebben al een combinatie van video en commercie omarmd. Zo deden grootmachten als Amazon en YouTube al eens een poging, in de vorm van video's plaatsen bij producten. Ook Facebook maakte live winkelen mogelijk en zelfs Instagram, het kleine zusje van de blauwe social media reus doet aan de trend mee. Kleine start-ups, zoals Dote, vonden al succes met deze combinatie; zij haalde twaalf miljoen dollar aan investering op.

Shoploop is nu live (maar nog niet in Nederland)

In tegenstelling tot de eerder genoemde platforms hebben geprobeerd, werkt Shoploop wel echt interactief. Gebruikers scrollen niet alleen door afbeeldingen en tekst, maar bekijken video's waarin social influencers dingen laten zien zoals nagelstickers, haarproducten of make-up. Shoploop is nu live op mobiel en werkt hard aan een desktopversie. Vooralsnog is de dienst nog niet beschikbaar in Nederland, maar de verwachting is dat wij ook op zeer korte termijn met de dienst kunnen kennismaken.