VICE tv gaat in Nederland op zwart

vice tv

Na iets meer dan 3 jaar stopt VICE tv per 24 augustus 2020 met uitzenden in Nederland en Vlaanderen. Volgens het op millennials gerichte mediabedrijf is besloten met het einde van een aantal distributiecontracten de zender te stoppen. De uitgezonden producties van VICE Media blijven wel te bekijken via de websites van VICE.

Geproduceerde programma's van VICE tv kunnen met het einde van VICE tv ook door andere marktpartijen worden gekocht. VICE Media Group geeft aan dat men opschuift naar een flexibele non-lineaire aanpak. De zender probeert met name jongvolwassenen te bereiken met reportages die maatschappijkritisch zijn.

General manager VICE tv Benelux en VICE Studios Benelux is Stefan Tieleman. Hij is tevens nog de general manager a.i van VICE tv in Europa en het Midden-Oosten/Afrika. In augustus zal Tieleman VICE Media Group verlaten. VICE Studios blijft actief en zal net als de afgelopen jaren doorgaan met het produceren van content voor anderen.

VICE tv kwam op 1 maart 2017 in de lucht met zowel een Nederlandse als Vlaamse versie. Eerst alleen via Ziggo en Telenet, daarna kreeg men ook distributie via KPN, T-Mobile en Proximus. Zo wist de zender in korte tijd in zowel Nederland als België landelijke dekking te verkrijgen. Vanaf de start kon je als media bureau voor zendtijd aankloppen bij BrandDeli, later werd de verkoop door Talpa Network verzorgd.

Overigens werd VICE tv in de kijkcijfermeting meegenomen, maar indrukwekkende kijkcijfers bleven uit. Toch ontwikkelde het kanaal zich met een aantal opvallende Nederlandse producties waaronder die over Christina Curry, Boxing '82, Viceland Census en Tokyayo.

Overigens worden niet alle edities van VICE tv gestopt. Zo blijft de Franstalig-Belgische versie van VICE tv bestaan, en ook de Franse, Britse en Amerikaanse versies van VICE tv blijven in de lucht. In 2018 stopte de Canadese versie al vanwege te lage kijkcijfers. Recent nog kondigde VICE Media Group aan haar wereldwijde nieuwsoperatie uit te breiden onder de naam VICE World News.