Waarom worden video’s steeds interactiever?

video's steeds interactiever

Makers van visuele media hebben lang geworsteld om de passiviteit van de kijkervaring te elimineren. Achterover leunen kan leiden tot desinteresse, afleiding en een verlangen naar iets meer meeslepends. Om dit tegen te gaan, hebben we een geschiedenis gezien van 3D, Imax, surround sound en andere pogingen om de kijker te betrekken bij wat er op het scherm wordt weergegeven. Inmiddels zijn we aanbeland bij interactieve video’s.

Sluit aan bij de behoefte van de consument

De uitdaging voor producenten van visuele media is groter geworden met de opkomst van mobiele games, alomtegenwoordige breedband en 4G, sociale media en on-demand gebruikerservaringen. Mensen verwachten controle te hebben en schermen aan te raken. Ze willen overal en op elk apparaat media bekijken en deelnemen aan bijdragen aan de creatie van het verhaal en beslissen wat er daarna komt.

Betrek de kijker

Interactieve video is te definiëren als een online visuele ervaring waarbij de gebruiker op de afbeelding kan klikken of aanraken om een ​​actie te activeren. Die actie kan het laden van een pop-up scherm zijn, het openen van een webpagina, of, interessanter voor visuele verhalenvertellers, ervoor zorgen dat de video naar een vooraf gedefinieerde plek springt, of om onmiddellijk en naadloos een nieuwe video af te spelen.

Met interactieve video kunnen kijkers bepalen “wat ze nu moeten doen” en kijken hoe de personages in de video reageren op hun beslissingen. Dit maakt het mogelijk om te vertakken, consequenties van het maken van keuzes uit te spelen, te springen naar wat je interesseert en gebeurtenissen te bekijken die zich ontvouwen door de ogen van verschillende personages. Het plaatst je midden in de actie en betrekt je bij de ervaring.

Interactieve video heeft verschillende toepassingen

Het wordt veel gebruikt in online promotie/marketing (trailers voor aankomende tv-series en films zijn populair). Recruiters en klantenservice providers hebben het medium snel ingezet. Enkele van de meest creatieve en innovatieve toepassingen zijn geweest in muziekvideo’s en beeldende kunst. Ook de mogelijkheid om boeiende leerervaringen te creëren is tot contentaanbieders en L&D-organisaties doorgedrongen.

Inzetbaar op ieder apparaat

Prettig van de huidige tijd is dat, met slechts een paar beperkingen interactieve video goed werkt in de meeste moderne browsers en op elk apparaat: desktop, mobile of tablet. En als je een paar basisrichtlijnen volgt, kunnen dezelfde video(‘s) een consistente, krachtige ervaring bieden, ongeacht of de leerling achter een laptop op kantoor zit of op een mobiel apparaat (met oordopjes) op de computer bekijkt. Dit maakt het productieproces gemakkelijker.Je hoeft je geen zorgen te maken over meerdere versies of aanpassingen voor verschillende besturingssystemen. Mobiele signalen en WiFi zijn tegenwoordig over het algemeen sterk genoeg om mobiele video op volledig scherm te ondersteunen.