Wat is een goede prijs voor Nederlandse voice-overs?

prijs Nederlandse voice over stem

“Mijn voice-over tekst is slechts 20 seconden lang,
waarom moet die voice-over dan 500 euro kosten?!”

Wanneer je een voice-over script klaar is, komt het moment dat je een stemacteur gaat kiezen en de voice-over gaat inspreken. Toch merken we regelmatig dat opdrachtgevers vragenstellen over de opbouw van de verschillende voice-over tarieven. Daarom duikt One Media in het wereldje van voice over Nederland en haar veel besproken tariefstructuur.

Voice-over tarief berekenen

Allereerst is het goed om te weten dat opdrachten zoals voicemails en bedrijfsfilms vaak op basis van het aantal woorden worden berekend. In dat geval is het dus: hoe langer je teksten zijn, hoe hoger de voice over tarieven zullen bedragen. Wat vaak voorkomt is een starttarief, bijvoorbeeld €200 voor 200 woorden, en vervolgens €0,30 per woord extra. Een videotekst van 300 woorden is dan bijvoorbeeld €230 euro: €200 start-fee plus €30 voor de 100 extra woorden.

Dure vs. VoiceCowboys voice-overs

Maar de meeste producties die wij laten inspreken zijn natuurlijk radio en tv-commercials, en dan telt niet het aantal woorden maar het bereik en de positionering van de voice-over. Allereerst heb je natuurlijke ‘goedkope’ voice-overs en ‘dure’ voice-overs, en stemacteurs van VoiceCowboys die er precies tussenin zitten. Betaalbare stemmen die professioneel klinken, maar nog wel lagere tarieven rekenen. Voor onze voorbeelden gaan we uit van deze categorie stemacteurs van VoiceCowboys.

Wat kost een commercial voice-over?

Een Nederlandse voice-over voor één radiocommercial heb je vanaf €500, en €750 wanneer een tv-commercial ingesproken moet worden. Omdat de tekst kort is, berekend een Nederlandse voice-over niet de tijd die eraan wordt besteed, maar kijkt ‘ie naar het bereik en uitzendduur. Doorgaans wordt uitgegaan van een ‘buy-out’ (recht op stemgebruik) van één jaar, zodat je eventueel de stem vaker in kunt zetten binnen 12 maanden, zonder opnieuw de portemonnee te hoeven trekken. Fijn!

Onderhandelen over het voice-over tarief

Ook wordt er standaard uitgegaan van een nationaal bereik, dit omdat via de bekende kabelaars alle regionale zenders tegenwoordig landelijk worden uitgezonden en bekeken. Soms kan er echter wel iets onderhandeld worden met de voice-over over de prijs van een specifiek regionale campagne op een zeer lokale zender. Ook als je 100% zeker bent dat je tv-commercial maximaal twee weken wordt uitgezonden kan vaak wel iets met het voice over tarief worden gedaan.

Freelance voice-overs

De Indianenverhalen dat voice-overs maar wat vragen voor het inspreken kloppen dus niet. Natuurlijk zijn er altijd onervaren freelance voice-overs die maar wat roepen, maar de meeste bekende Nederlandse stemacteurs hanteren in de branche gebruikelijke tarieven. Om je een beetje houvast te geven vind je hieronder een overzicht van de voice-over kosten in Nederland.

Tarieven van Nederlandse voice-overs

Zoals gezegd zijn er genoeg uitzonderingen op de algemene tariefkaart, maar onderstaande voice over tarieven vanaf €200 euro geven een redelijk goed beeld van de te verwachten kosten.

  • Bedrijfsfilm voice-over (200 woorden): €200 ex. btw;
  • Radiospot voice-over (incl. 1 jaar buy-out): €500 ex. btw;
  • TV-commercial stem (incl. 1 jaar buy-out): €750 ex. btw;
  • Tarieven meerdere voice-overs in één deal: vraag om een scherpe offerte.