Zijn VTubers de nieuwe influencers?

vtuber virtuele youtuber

De kans is aanwezig dat je niet eerder van zogenaamde VTubers hebt gehoord. VTuber is de afkorting voor virtuele YouTuber, en verwijst naar een YouTuber die een avatar gebruikt in plaats van zelf voor de camera te verschijnen.

Why influencer marketing works, zeker ook met virtuele influencers.

Virtuele makers

Misschien dat het je doet denken aan Lil Miquela, de eerste virtuele influencers. Lil Miquela heeft ruim 3 miljoen volgers op Instagram en heeft campagnes ‘gedaan’ voor vele grote merken met wereldsterren als Bella Hadid en Steve Aioki,

Waar Lil Miquela fotorealistisch is staan VTubers over het algemeen nog net iets verder van de realiteit. De meeste VTubers zijn afgebeeld in anime-stijl. Tot op heden komen de VTubers uit Japan en zijn ze afgebeeld in de in Japan zo populaire anime stijl.

Meer engagement

Uit onderzoek van HypeAuditor, een analytisch platform voor influencer marketing campagnes blijkt dat virtuele influencers bijna drie keer meer interactie krijgen dan de ‘gewone’ influencer.

Eerste VTuber

Kizuna Ai wordt gezien als de eerste VTuber en heeft inmiddels meer dan 10 miljoen volgers op diverse sociale media platformen.

De populariteit van VTubers blijkt niet alleen uit het feit dat Kizuna Ai ruim 10 miljoen volgers heeft, maar wordt ook onderstreept door het feit dat de makers van Kizuna Ai (Activ8) afgelopen jaar bijna 9 miljoen dollar hebben opgehaald om wereldwijd meerdere VTubers te lanceren.

Ook COVER, het talentenbureau voor VTubers heeft een vergelijkbaar bedrag opgehaald om meer VTubers in de markt te zetten. COVER is op dit moment verantwoordelijk voor 80% van de 20 grootste VTube kanalen op basis van bereikcijfers.

Zijn VTubers interessant voor adverteerders?

Dat VTubers interessant zijn voor adverteerders staat buiten kijf, dat hebben de samenwerkingen van diverse grote merken met virtuele influencers laten zien.

Samsung, KFC, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Marc Jacobs en Vogue zijn razend enthousiast over de waarde van virtuele influencers. Wat niet verrassend is gezien de hoge interactie die ze met zich meebrengen.

Hoe worden VTubers gemaakt?

VTubers worden gemaakt met behulp van hightech apparatuur. Waaronder full body motion capturers, waarbij de beweging van het lichaam van een echt persoon wordt overgenomen.

Naar verwachting gaan we de komende jaren nog veel meer virtuele influencers zien, waaronder TokkingHeads, VSeeFace en Avatarify. En vergeet ook de Deepfake trend niet welke overlap heeft met eerder genoemde trends.