Communicatie voor de arbeidsmarkt: hoe schrijf je een vacature?

hoe schrijf je een vacature

De zoektocht naar de perfecte kandidaat is er niet makkelijker op geworden. Kandidaten zijn kritisch en hebben volop keuze, de juiste arbeidsmarkt communicatie is essentieel. Daarom in dit artikel 5 tips voor het schrijven van een vacature.

Wees specifiek

Wees specifiek, dit stelt potentiële kandidaten beter in staat om de eisen te vergelijken met hun eigen vaardigheden. Door minder gekwalificeerde mensen te ontmoedigen om te solliciteren, bespaar je tijd in het wervingsproces.

Zorg ervoor dat de kop/titel van de vacature woorden gebruikt die algemeen worden begrepen – en niet misleidend zijn. Door de meest voor de hand liggende functietitel te gebruiken, maximaliseer je je vindbaarheid in online zoekopdrachten.

Het noemen van andere bijzonderheden, zoals unieke voordelen en extra's (team lunch, vrijdagmiddagborrels, eindejaarsbonus etc.) zal helpen de aandacht van lezers te trekken.

Hoewel nog steeds veel bedrijven ervoor kiezen om geen salarisindicatie te geven, is het verstrekken van een salarisindicatie absoluut aan te raden.

Wees duidelijk

Schrijf in de taal van de sollicitant, laat jargon zoveel mogelijk achterwege.

Houd het kort

In plaats van een oneindige lijst met kwalificaties en vaardigheden kan je het beter kort houden. Bepaal de belangrijkste kwalificaties en vaardigheden voor de functie en communiceer deze. Zo voorkom je dat je potentiële topkandidaten afschrikt die denken niet geschikt te zijn vanwege enkele – voor jou niet zo belangrijke – vaardigheden.

Wees eerlijk

Houd het simpel, overdrijf niet en wees eerlijk. Potentiële kandidaten prikken er zo doorheen wanneer jij een functie omschrijft die te mooi om waar te zijn lijkt. Dit roept vragen en twijfels op.

Communiceer over uitdagingen

Als werkgever wil je niets liever dan een nieuwe medewerker met drive en ambitie. Het toptalent van vandaag waardeert voordelen, maar verwelkomt ook uitdagingen en door een vacature te creëren die hen het gevoel geeft dat ze een verschil kunnen maken, heb je een grotere kans om het type kandidaat aan te trekken dat waarde toevoegt aan je bedrijf.

Communiceren over uitdagingen biedt ook leuke mogelijkheden voor het sollicitatiegesprek.

Laat zien wie je bent

Het beschrijven van het bedrijf is belangrijk, maar ga niet te veel in detail. Het delen van een zogenaamde ‘werken bij video’ kan helpen om een potentiële kandidaat op een korte maar krachtige manier te laten zien wat de merkwaarden van het bedrijf zijn, de filosofie en de cultuur.