Digital Agency

digital agency
one-media-olivier

Ontvang nú onze offerte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een digital agency?

Een digital agency is een bedrijf dat creatieve, strategische en technische ontwikkeling van op (digitale) schermen gebaseerde producten en diensten aanbiedt. Daarnaast richt een digital agency zich op de meer complexere digitale projecten waar alle disciplines samenkomen.

Digital agency betekenis

Een digital agency is een bureau dat een rol speelt binnen het opzetten en uitvoeren van een digitale strategie van hun opdrachtgevers. Omdat digital agencies vaak complexe projecten uitvoeren zijn de klantrelaties met hun opdrachtgevers niet zelden langdurig. Er zijn gespecialiseerde digital agencies, full service digital agencies en digital agencies die gespecialiseerd zijn in een specifiek product.

Digital agency Amsterdam

One Media loopt als Digital Agency Amsterdam al een tijdje mee. In 2004 maakten wij onze marketingcampagnes al interactief, door SMS als communicatiemiddel toe te voegen aan reclamecampagnes, en zo te kunnen bouwen aan de eerste klantprofielen van Nederland. Tegenwoordig staat de term ‘digital' voor veel meer dan dat.

Digital Agency Amsterdam

Zo doen tegenwoordig de meeste media agencies wel ‘iets digitaals'. Maar dat maakt het uiteraard nog geen digital agency. Zo zijn onze specialisten dagelijks werkzaam op een breed gebied van digitale marketing. Dat kan het bouwen van een specifieke IT-infrastructuur zijn, het bedenken en ontwikkelen van (interactieve) website. Zelfs het ontwikkelen van software op maat zit in ons dienstenpakket, waardoor geen vraag te gek is.

Populaire digital services

Zoals gezegd wordt de term ‘digital' nogal breed geïnterpreteerd in bureauland. Toch hebben onze concullega's één gezamenlijke deler: ze actief op één van de onderstaande digitale vakgebieden:

  • Design zoals UI/UX design en visueel ontwerp
  • Strategie zoals onderzoek, advies en planning
  • Technologie zoals development en data verzameling
  • Marketing zoals reclame, PR en media-inkoop

Gespecialiseerde digital bureaus

De vier bovenstaande services zijn de 4 pijlers waarop een digital agency gestoeld is. Toch is er veel verschil tussen de bureaus. Zo is het ene bureau meer gespecialiseerd in technologie, de ander meer in strategie (en huurt iemand anders in voor de technologie en design of marketing. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn: als dit partijen zijn waarmee de agency al jaren samenwerkt kan het bureau zichzelf alsnog als een full service digital agency positioneren.

Digital agency definitie volgens de DDA?

De DDA is dé branchevereniging voor digitale bureaus in Nederland. Zij geven een nogal sexy definitie aan digital agencies, door te stellen dat digitale bureaus geen consultancy clubs zijn die adviseren over het digitale domein, en ook geen reclamebureaus zijn die deels via digitale kanalen communiceren. Volgens de DDA zijn digital agencies: makers, bouwers én uitvinders.

Disciplines van een digital creative agency

Consulting agency (adviesbureau)

In de regel zijn adviesbureaus niet echt digital agencies. Dit type agency richt zich vooral op onderzoek en strategische vraagstukken binnen het domein. Vaak gaat hun dienstverlening wel iets verder dan alleen onderzoek en strategie, mede doordat zij ook consultants in huis hebben met creatieve inzichten.

Advertising agency (reclamebureau)

Reclamebureaus zijn de laatste 10 jaar steeds meer op een digital agency gaan lijken. Maar bij reclamebureaus ligt de focus toch meer op het maken van generieke marketing en communicatie, met PR en DTP design als belangrijke pijlers. De meeste reclamebureaus in Amsterdam gebruiken daarbij de beschikbare offline en online kanalen.

Voor een buitenstaander kan dan een digital agency of reclamebureau hetzelfde zijn, toch is dit zeker niet het geval. Vaak hebben reclamebureaus bijvoorbeeld geen eigen ontwikkelaars in dienst, maar worden deze extern ingehuurd. Dit kan als nadeel hebben dat een project wat minder soepel of langer duurt.

Branding agency (ontwerpbureau)

Branding agencies zijn vooral werkzaam op het snijvlak van concept en ontwerp. Dit kan uiteraard op digitaal vlak als drukwerk gebied zijn. Branding is vaak een onderdeel van de diensten net zoals advies en strategie binnen ons vakgebied. Voor technische implementatie of advertising wordt door de meeste ontwerpbureaus met partners gewerkt.

Interactive agency (interactief bureau)

Interactieve bureaus werken op het gebied van digitale ervaringen binnen grensverleggende technologie, design en – de naam verklapt het al – interactieve media. Meestal werken interactive agencies samen met reclamebureaus die voor de aanvragen zorgen. Meestal ligt de focus op een bepaald element van een website of reclamecampagne. Een video laten maken kan deel uitmaken van de werkzaamheden van een interactive agency.

Technical agency (technisch bureau)

Technische bureaus zijn uiteraard vooral bezig met de techniek achter een digitaal project. Denk hierbij aan ontwikkeling, het kiezen van de juiste technologie en het schrijven van code. De code kan worden geschreven voor een tailor-made software tool of een specifieke applicatie binnen een bekend (CMS) platform zoals WordPress.

Design innovation agency (ontwerp innovatie bureau)

Een design innovation agency richt zich bovenal op het ontwerp van innovatieve producten en/of ideeën, wat vaak binnen ons domein uiteraard digital solutions zijn. Voor de ontwikkeling van een prototype of idee worden meestal de bovenstaande schakels ingezet, maar de meeste focus ligt uiteraard op de (strategische) ontwerpen

Creative agency (creatief bureau)

Een creatief bureau is een vrij generieke naam. Je vindt de benaming namelijk ook in totaal andere branches en binnen een keur aan vakgebieden. Binnen dit blog wordt natuurlijk een bureau bedoeld dat zich exclusief richt op digitale (eind)producten. De werkzaamheden lijken op die van een reclamebureau: copy, concept, strategie, marketing en productie. Maar dan dus alleen op digitale (meestal internet) kanalen. Meestal richt een creatief bureau zich meer op de visuele en creatieve aspecten. Techniek en strategie zijn secundair.

Digital marketing agencies

Een digital marketing agency werkt uiteraard uitsluitend aan de online marketing van het project. Denk dan aan alle marketingmiddelen die het online bureau tot haar beschikking heeft, zoals SEO (zoekmachine optimalisatie), en SEA (betaald adverteren binnen Google met Adwords, of Google Ads zoals dit tegenwoordig heet). Maar ook conversie optimalisatie, site speed optimalisatie en leadgeneratie kunnen belangrijke pijlers van digital marketing agencies zijn.

Wat is doet onze digital agency?

De bovenstaande opsomming geeft goed aan welke digitale specialisaties onze digital agency voor je in huis heeft. One Media is wat dus een one-stop shop voor alle creatieve, strategische en technische ontwikkelingen voor op schermen gebaseerde producten of services. Onze digital agency richt zich zowel op de eenvoudige als complexe digitale projecten, aangezien wij all specialisaties onder één dak aanbieden.

wat-is-een-digital-agency

De focus bij One Media ligt op de ontwikkeling van online platformen en producten. Zo hebben wij het platform van de populaire voice-over agency VoiceCowboys ontwikkeld in 2020. Daarbij hebben wij tevens een adviserende rol rondom de uitvoering van de digitale strategie. De projecten binnen onze digital agency kunnen zowel een marketing of zakelijke doelstelling hebben, en niet zelden een combinatie slimme marketing en ondernemerschap.

Digital agencies

Kort samengevat zijn er in het huidige bureaulandschap reguliere digital agencies, de digital product agencies en uiteraard de full service digital agencies zoals One Media uit Amsterdam. Als full service digital agency onderscheiden wij ons zich door onze omvang ten opzichte van een vaak kleinere digital agency. Veel bedrijven vinden dan ook de omvang van ons bedrijf, en daaruit voortvloeiend leveringszekerheid, erg prettig.

We hebben op deze pagina getracht een duidelijk beeld te geven van wat wij als digital agency in huis hebben en wat wij voor je kunnen betekenen. Vaak zijn de uitdagingen van onze klanten erg verschillend. Waarschijnlijk is jouw opdracht dat ook. Dan is een telefonisch kennismakingsgesprek vaak voldoende om te zien of de services van onze digital agency aansluit bij jouw wensen.

creative consultant en data scientist

Geschreven door creative consultant & marketing data scientist Olivier van Dam, en geupdate in september 2020. One Media is een digital marketing agency voor e-business in de Benelux. Van een crossmedia consultant tot een graphic designer en van online advertising tot social media marketing. Wij concurreren met concullega’s zoals Superheroes, Sjonic Digital Media, Dutchy Design, Snakeware, Havas Media, Capitola, Publicis Groupe, Intracto Group en Lounge Lizzard.

Veelgestelde vragen

+ Bieden jullie ook copywriting services?

— Zeker, wij zijn een full service digital advertising agency

+ Hoe helpen jullie bij mijn marketing strategy?

— We brengen eerst in kaart wat er aan insights is & wat er nodig is

+ Kunnen jullie mijn customer experience verbeteren

— Het verbeteren van de (customer) experience is onze core-business

Aan de slag met onze digital agency?

De specialisten van One Media helpen je graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.