Geen vervuilende reclame meer op GVB stations

reclame gvb stations

Buitenreclame inzetten voor een oliebedrijf op metrostation Rokin in Amsterdam? Vergeet ‘t maar. Want de gemeente Amsterdam gaat alle reclame van olie- of gasbedrijven verbieden. Maar ook vervuilende vliegvakanties worden in de ban gedaan. Dit is allemaal recent vastgelegd in het contract met de exploitant van G.V.B. reclame in Amsterdam.

Marketing uitingen op GVB stations

Door eerdergenoemde marketing uitingen te verbieden op GVB stations zet de gemeente een eerste stap naar een straatbeeld zonder fossiele reclame, net zoals men reclame voor tabaksproducten al vroeg in de ban deed. Volgens burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame is Amsterdam zelfs de eerste stad ter wereld die een concrete stap zet met dit verbod op haar metrostations.

50 Amsterdamse organisaties

In december 2020 werd een motie van onder meer GroenLinks, DENK en SP aangenomen. Dit volgde op een oproep van meer dan 50 Amsterdamse organisaties. Ook elders in de Randstad beweegt men naar een verbod, want in de gemeenteraden van Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen is inmiddels door partijen opgeroepen om vergelijkbare stappen zoals Amsterdam te gaan zetten.

Lopende marketing contracten

Met een Amsterdamse motie werd de gemeente ook opgeroepen om te gaan onderzoeken hoe het sponsoren van grote evenementen door bedrijven als Shell afgewikkeld kunnen worden. Het openbreken van lopende marketing contracten wordt onderzocht.

Billboard beleid in Amsterdam

Overigens besloot de gemeente vorig jaar al het Billboards Amsterdam beleid aan te passen na kritiek op de in het oog springende reclame van Shell op de veerponten over het IJ en de GVB trams. Verder terug, in 2018, besloot het Van Gogh Museum al om een eind te maken aan de marketingrelatie met het het olie- en gasbedrijf.