Hoe effectief is TV-reclame in 2023?

talpa rtl tv

Televisie heeft altijd een prominente rol gespeeld in de wereld van reclame. Echter, veranderingen in het medialandschap gedurende de afgelopen twee decennia hebben invloed gehad op kijkgedrag en de effectiviteit van tv-reclame. Dit roept de vraag op: wat is de waarde van TV-reclame in 2023?

Annalect doet al bijna 20 jaar (sinds 2004) onderzoek naar merkherkenning. Super interessant dus. Door wekelijkse bevragingen van een representatieve groep van ongeveer 450 respondenten tussen 20 en 59 jaar, zijn tussen 2004 en 2021 ruim 1.200 merken onder de loep genomen. Dit geeft een uniek inzicht in het medialandschap en de invloed van diverse tv-campagnes daarop.

TV-commercials anno 2023

Met de opkomst van smartphones, sociale media, digitale zenders, en streamingdiensten is het traditionele tv-kijken afgenomen. Toch hebben recente data enkele interessante inzichten onthuld:

  • Groei in TV-commercials: Er is een opmerkelijke toename van het aantal uitgezonden tv-spots, vooral na 2014. Hoewel een deel hiervan toegeschreven kan worden aan het uitgebreidere zenderaanbod, heeft ook de toename van het aantal adverteerders een rol gespeeld.
  • Kortere spotlengte: In 2023 duurde een gemiddelde tv-spot 23 seconden, nu is dit slechts 18 seconden.
  • Afname in reclameherinnering: Sinds 2006 is de gemiddelde reclameherinnering gedaald van 27% naar 22%, wat correspondeert met de sterke toename van tv-spots na 2015.

Aantal TV-spots per reclameblok sinds 2006
spots tv reclame blok

Bron: Annalect

Bereik van TV-reclame

Hoewel het bereik van TV-reclame is afgenomen, blijkt uit het onderzoek dat de impact van TV als medium consistent blijft. Televisie heeft nog steeds de potentie om veel effectieve campagnes te leveren.

Echter, het kiezen van kortere spots en het uitzenden daarvan op diverse kanalen lijkt niet altijd het gewenste effect te hebben. Bovendien hebben internationale commercials met enkel een Nederlandse voice-over vaak een verminderde impact.

Welke commercials werken?

De kracht van goede TV-commercials liggen in het vertellen van verhalen en het opwekken van emoties bij de kijker. Nederlandse supermarkten zijn hier een goed voorbeeld van, met hun creatieve en relevante commercials die het publiek weten te boeien.

Uitdaging voor marketingbureaus

Hoewel de uitdaging voor marketingbureaus om een effectieve TV-campagne te ontwerpen wellicht groter is dan voorheen, blijft de waarde ervan evident. Met een goed inzicht en strategische aanpak kunnen organisaties hun zichtbaarheid en merkherkenning significant verbeteren.