Screenforce wil naleving geluidsnorm online video

screenforce online video

Publishers die zijn aangesloten bij Screenforce doen een oproep aan video agencies en makers van bedrijfsfilms en online video commercials om de geluidsnorm voor online video te respecteren. Hierdoor hoeven consumenten niet steeds aan de volumeknop te draaien van hun mobiele apparaat.

Wat is EBU R128?

De EBU (European Broadcast Union) heeft enkele jaren geleden de geluidsnorm EBU R128 vastgesteld voor videocontent. Wanneer deze norm ook gehanteerd wordt bij de afmix van online commercials zal er geen geluidsverschil worden ervaren tussen content en commercials, wat de gebruikservaring enorm ten goede komt.

De EBU R128 norm betekent dat content voldoet aan de luidheidsnorm van -23 LUFS. Voorheen werd er vooral gekeken naar het aantal decibels; bijvoorbeeld -6db. Echter, door geluids-optimalisatietechnieken kon de luidheidservaring van verschillende producties onderling enorm variëren. De EBU R128 maakt een einde aan dit probleem.

Introductie EBU R128 s2 norm

Online publishers die bij Screenforce zijn aangesloten zullen binnenkort aan de nieuwe norm EBU R128 s2 moeten voldoen, een update van de ‘oude’ norm die specifiek is bedoeld voor de audiomix van online video producties.

Om adverteerders alvast te laten ‘wennen’ aan de norm vraagt de organisatie nu al commercials met een luidheidsnorm van -23 aan te leveren. De norm geldt voor zowel direct buy als programmatic campagnes en voor zowel met VAST als VPAID ingekochte commercials.

Iedere online video productie perfect hoorbaar

Doordat advertenties tegenwoordig veelal digitaal worden ingekocht wordt er geen handmatige check uitgevoerd. Voorheen werden commercials handmatig ingeladen door een technicus, die eventueel op gevoel de audio kon bijsturen. Door de nieuwe geluidsnorm wordt het probleem ondervangen en zal iedere video productie evengoed hoorbaar zijn.

15 video platforms aangesloten bij Screenforce

Op dit moment telt Screenforce vijftien grote video platforms die bij de organisatie zijn aangesloten. Dit zijn onder meer de merken van NPO, (adverteren) RTL, DPG Media, Discovery , Ziggo Sport, Eurosport, ViacomCBS en Talpa Network.