Een simpele bedrijfsvideo maken met je iPhone

bedrijfsvideo maken iphone

Niet iedereen kan een bedrijfsvideo laten maken in bijzondere (economische) tijden zoals een coronacrisis. Snappen we. Wat je misschien nog niet wist, is dat sommige bedrijven heel creatief met simpele telefoon camera’s in de weer zijn, zoals die iPhone camera die in je zak zit. Daarom 5 tips hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Tip 1: Gebruik de juiste camera instellingen

Niet iedereen weet dat de achterkant van je iPhone een hogere resolute camera heeft. Film dus altijd met deze camera voor de beste beelden. Heel veel bedrijfsvideo’s worden bijvoorbeeld in een lagere ‘frames per second’ gedraaid (FPS). Ook in je camera instellingen van je iPhone kun je de FPS optimaliseren naar bijvoorbeeld een supercoole slow-motion. Kies hiervoor 120 FPS en een minimale resolutie van 1080P.

Tip 2: Gebruik een statief of maak ‘m zelf!

Een statief is belangrijk om op ooghoogte te kunnen filmen. Dat ziet er veel beter uit dan een camera die van onderaf filmt. Het maken van een statief klinkt ingewikkelder dan het is, je kunt dozen of boeken gebruiken om je iPhone camera op ooghoogte te krijgen. Maar het beste is natuurlijk om een professioneel iPhone statiefje te kopen, die op Alibaba natuurlijk bijna niks kosten. Dat laatste is een optie als je een half jaar geduld hebt, natuurlijk. ;-).

Tip 3: Zorg voor een goede belichting

Een basiscursus belichting is deze: shots met veel te veel licht zijn overbelicht en veel te donkere shots zijn, jawel, onderbelicht. Da’s niet goed dus. Met de exposure functie kun je de belichting optimaliseren. Deze wordt beïnvloed door de shutter + iso. Standaard staat deze op automatisch, maar je kunt ‘m handmatig aanpassen. De instellingen hiervoor verschijnen wanneer je op je op onderwerp klinkt op je videoscherm.

Tip 4: Je iPhone als voice-over microfoon

Voor het opnemen van je voice-over Nederlands is het belangrijk om rekening te houden met twee zaken. Akoestiek en techniek. Qua akoestiek wil je een ‘warme’ ruimte, meestal is dat een slaapkamer waar tapijt ligt en dikke gordijnen hangen. Ook een kledingkast kan functioneren als speekcel, en sommige voice-overs duiken onder hun dekbed voor de beste akoestiek.

Daarnaast is het belangrijk de voice-over microfoon van je iPhone goed te richten. Niet te dichtbij, zeker niet te veraf en richt de microfoon op je mond. De microfoon van een iPhone zit aan de onderkant, dus draai je telefoon als het ware om zodat je een vierkante microfoon krijgt. Op deze wijze klinkt de audio het allerbeste.

Tip 5: De beste bedrijfsvideo’s zijn kort!

We kennen allemaal wel de vloggers zoals Enzo Knol die een half uur kunnen ratelen over.. niks! Dat is zegmaar het tegenovergestelde concept van een bedrijfsvideo. Een goede bedrijfsvideo is spitsvondig en korter dan een minuut. Zo blijven mensen langer ‘hangen’ en beperk je jezelf tot de kern. Hierdoor moet je goed nadenken over wat echt belangrijk is met betrekking tot jouw product of dienst.

Vraag vaste klanten naar jouw USP’s en gebruik deze als elementen in je video. Ook kun je overwegen deze klanten in te zetten als testemonials. Mits goed gevonden kunnen deze supergeloofwaardig zijn en daardoor goed werken voor je conversie. En die klant kan zichzelf opnemen met… zijn iPhone. Geef ‘m de tips van hierboven, dan hoef je zelf eigenlijk niks meer te doen. 😉

Bonustip: Toch een freelance cameraman inhuren?

Een bedrijfsvideo maken is maken lijkt makkelijker dan het is. Sommige ondernemers zijn extroverte mensen die camerageniek zijn. Zij zullen veel baat hebben bij bovenstaande tips, aangezien het er al snel ‘goed' uit zal zien. Maar voor veel ondernemers blijft video toch een lastig, ongrijpbaar iets. Dan zou een freelance cameraman huren een goede uitkomst kunnen zijn. Hij of zij kan je dan adviseren wat het beste in beeld overkomt en je hebt verder geen zorgen over het camerawerk.