TikTok: 4,5 miljoen Nederlandse social media gebruikers

tiktok social media hit

TikTok is de laatste maanden stormachtig gegroeid in Nederland, en tikt inmiddels de 4,5 miljoen gebruikers aan in ons land. Nieuw: tieners zijn daarbij niet meer de grootste user base. 

De cijfers komen van moederbedrijf Bytedance, en laten meteen zien dat het aantal gebruikers in Nederland in drie maanden tijd met bijna één miljoen is gestegen, waarbij sinds het begin van de coronacrisis er sprake is van een verdubbeling in gebruikers.

Ook krijgen we een wat beter beeld van het gebruik van de app zelf. Deze wordt namelijk meerdere keren per dag aangezet. Gebruikers openen de TikTok app acht keer per dag met een totale gebruiksduur van 61 minuten. Dit is vergelijkbaar met een kwartaal geleden.

18 tot 25 jarigen grootste groep

De grootste gebruikersgroep is op dit moment 18 tot 25 jarigen, zij vormen 35 procent van alle gebruikers in Nederland. 13 tot 17 jarigen zijn goed voor 28 procent, en 25 tot 34 jarigen zijn 22 procent van de TikTok gebruikers. Boven de 35 jaar valt echter nog een wereld te winnen voor de app.

Social media bureaus melden een doorklikratio van ongeveer een procent op hun in-feed video ads. Reclames die gaat over kleding, voedsel, muziek en retail gaan, scoren het best. Of dat aan de creatie ligt of aan de oververtegenwoordiging van die sectoren is nu nog niet duidelijk.

TikTok: 16,5 miljard kijktijd minuten

Duidelijk is dat reclame op TikTok nog in de kinderschoenen staat, maar de sterke groei in zowel gebruikers als adverteerders laat zien hoe groot de aantrekkingskracht van de app is. Merken kunnen rekenen op een groot bereik, met maandelijks 16,5 miljard kijktijd minuten wereldwijd.

De Nederlandse cijfers zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met de internationale bewegingen, en laten zien dat gebruikers totaal niet geïnteresseerd zijn in de geopolitieke twist over het van oorsprong Chinese bedrijf. TikTok wordt door de Trump gezien als een digitaal afluisterkanaal van de Chinese overheid, en wil het in de VS gaan verbieden.

https://www.youtube.com/watch?v=eC32-b97BUw