Wat is een NFT?

Wat is een NFT

Als een van de leading digital agencies zijn wij op de hoogte van all things digital. Deze kennis delen we graag met onze lezers. Non-fungible tokens (NFT’s) zijn regelmatig in het nieuws, maar wat is een NFT eigenlijk?

NFT afkorting

NFT bestaat voor non-fungible token, waarbij non-fungible staat voor ‘one of a kind’ / uniek. In simpele taal is een NFT niet anders dan een digitaal certificaat van echtheid van een bepaald digitaal item. Dit kan zijn een tweet, een digitaal bestand, kunst item of videoclip.

Het is natuurlijk gemakkelijk om van een tweet een screenshot te maken, maar een screenshot is een kopie. Vergelijk het met een originele Picasso en een namaak Picasso. Ze zien er beide exact hetzelfde uit maar het origineel is veel meer waard. Zo werkt het ook met NFT’s.

NFT blokchain

De meeste NFT's worden bewaard op de Ethereum-blockchain, dit is ook waar NFT's voor het eerst zijn begonnen en nog steeds worden geslagen.

Inmiddels zijn er echter meer blockchain netwerken waar NFT’s worden bewaard, waaronder: Solana, Tezos, Cardano, Flow en Zilliqa.

Waarom zou je een NFT kopen?

De eerste hype omtrent NFT’s is ontstaan vanwege het feit dat het gelinkt is met cryptocurrency. Alles wat maar enigszins met cryptocurrency te maken heeft kan een flink portie media aandacht verwachten.

Maar de populariteit gaat verder dan dit. NFT’s hebben veel gedaan voor artiesten, voor hen is het nu mogelijk om online kunst te verkopen en verhandelen op een manier waarbij kopiëren en downloaden veel minder makkelijk en interessant is én zeker niet hetzelfde als het kopen van het origineel. Vergelijkbaar met het verhandelen van echte kunst.

NFT’s stellen artiesten en content creators in staat om een eigenaar toe te wijzen aan een digitaal item, rechten over te dragen om het digitale item te openen dan wel presenteren of door te verkopen. En het geeft de koper de garantie dat hij / zij een uniek item heeft gekocht wat de waarde ten goede komt. Slechts één persoon bezit het origineel.

Bored Ape NFT

NFT’s komen regelmatig in het nieuws wanneer er een wordt verkocht voor duizenden al dan niet miljoenen euro’s. Een van de NFT’s waar je mogelijk van gehoord hebt is de Bored Ape Yacht Club NFT’s, een verzameling non-fungible tokens van aangeklede apen. Beroemdheden zijn fan van deze NFT’s en inmiddels hebben tal van celebrities een van de Bored Apes in hun portfolio, waaronder Justin Bieber, Eminem, Memphis Depay en Snoop Dogg.