6 manieren om de snelheid van je website te verbeteren

website snelheid verbeteren

Het optimaliseren van de snelheid van je website is belangrijker dan ooit tevoren. Zorg dat – vóór je begint met online advertising – je website snelheid op orde is. Wat website snelheid precies is en hoe je je website snelheid kan verbeteren leggen we in dit artikel uit.

Website snelheid geeft aan hoe snel de inhoud op jouw website wordt geladen. Mensen verwarren website snelheid vaak met paginasnelheid. Ze verschillen echter van elkaar.
Paginasnelheid gaat over het verminderen van de laadtijd van een specifieke pagina op je website. Om de paginasnelheid te optimaliseren, moet u zich concentreren op het verbeteren van pagina kenmerken.

Waarom is website snelheid belangrijk?

Uit onderzoek van Google blijkt dat een laadtijd van slechts 0,4 seconden lang genoeg is om gebruikers minder te laten zoeken via Google.

Het is dan ook niet verrassend dat website snelheid ook een cruciale rol bij het verbeteren van organische zoekresultaten, zowel op desktop als mobiel. Het is een belangrijk onderdeel van technische SEO.

In dit artikel bespreken we 6 manieren om de snelheid van je website te verhogen.

Afbeeldingen optimaliseren

Gemiddeld genomen maken afbeeldingen bijna een kwart procent van het totale gewicht van een webpagina uit. Grote afbeeldingsbestanden hebben meer tijd nodig om te laden en verlagen daardoor de paginasnelheid. Gebruik geen grotere afbeeldingen dan strikt noodzakelijk.

Kies ook voor het juiste formaat, PNG's hebben de voorkeur voor afbeeldingen en JPEGs voor foto’s.

Browser caching implementeren

Het is mogelijk (en wenselijk) om de cache-instellingen te wijzigen en de browser toe te staan ​​elementen op te slaan die niet vaak zouden veranderen. Op het moment dat een bezoeker terugkeert naar je website hoeft maar een deel van de elementen opnieuw geladen te worden.
Hierdoor neemt de paginasnelheid toe.

Omleidingen verminderen

Er wordt gesproken van een omleidingen wanneer de gebruiker een bepaald verzoek invoert en vervolgens wordt doorgestuurd naar een andere pagina op internet. Omleidingen worden vaak gebruikt om gebroken links op te lossen. Met een 301 redirect geef je bijvoorbeeld aan dat pagina X niet meer bestaan en bezoekers in het vervolg altijd om pagina Y moeten landen.

Omleidingen leiden echter tot een langere laadtijd. Het verminderen ervan is een vuistregel om de paginasnelheid te verhogen, omdat ze het aantal HTTP-verzoeken verhogen. Idealiter vermijd je omleidingen zoveel mogelijk.

Kies de juiste host voor je website

Het kiezen van de meest betaalbare hosting optie kan in het begin logisch zijn. Het upgraden van de host en/of het hosting pakket is echter noodzakelijk zodra je website meer verkeer begint aan te trekken.

Over het algemeen zijn er drie hosting opties beschikbaar: shared hosting, VPS-hosting en een dedicated server. Doe zelf gedegen onderzoek of laat je adviseren.

Verklein HTTP- en JavaScript-bestanden

Elk stukje code draagt ​​bij aan de grootte van je website. Methoden voor code optimalisatie, zoals het verwijderen van spaties, komma's en meer, kunnen bijdragen aan het verhogen van de snelheid van je pagina en/of website.

Tip: Maak je gebruik van WordPress? Dan maken plugins zoals WP Rocket het heel gemakkelijk om HTTP- en JavaScript-bestanden te verkleinen.

Prioriteer inhoud boven de vouw

Geef prioriteit aan inhoud boven de vouw, dat wil zeggen het gedeelte van de website wat je ziet zodra je de website opent (zonder te scrollen). Wanneer inhoud boven de vouw snel wordt geladen, hoeft de gebruiker niet te wachten tot de hele pagina is geladen.