Waar het Ministerie van Economische Zaken zich al niet mee bezig houdt. Het ministerie heeft ooit bepaald dat er slechts ruimte is voor negen commerciële zenders, deze bestaan naast de vijf publieke radiozenders (NPO radio 1, 2, 3, 4 en FunX).
In 2023 vond na 20 jaar weer een frequentieveiling plaats.
Table of Contents
Wat houdt een frequentieveiling in?
Een frequentieveiling houdt – zoals de term al doet vermoeden – in dat de negen beschikbare frequenties opnieuw worden geveild. Concreet betekent dit, dat radiostations moeten bieden om hun FM-kavel (zoals dat heet) te behouden of een nieuwe FM-kavel te verwerven.
Hoe vaak wordt er een FM-veiling georganiseerd?
In theorie wordt er eens in de 12 jaar een FM-veiling georganiseerd voor deze negen plekken. Het doel van zo’n veiling is om ook nieuwe radiostations een kans te geven een FM plek te bemachtigen.
In praktijk gebeurt dit echter niet altijd. De laatste veiling werd gehouden in 2003, wat zou betekenen dat er in 2015 een nieuwe veiling plaats had moeten vinden. Dit is niet gebeurd. De negen vergunningen zijn ‘gewoon’ verlengd, mede door de teruglopende inkomsten tijdens de pandemie en de noodzaak van investeringen in digitale radio. De veiling werd keer op keer uitgesteld.
KINK, een radiozender die alternatieve rock draait, was het hier niet mee eens en maakte bezwaar tegen de laatste verlenging. KINK kreeg gelijk van de rechter en een nieuwe veiling werd in de zomer van 2023 een feit.
Als gevolg van de veiling hebben Sublime en Slam! hun plek in de ether moeten inleveren. Zij zijn enkel nog digitaal te beluisteren. Ook KINK viste naast het net.
Zitten er voorwaarden aan uitzenden op FM?
Absoluut. Vijf van de negen beschikbare FM-kavels moeten qua inhoud voldoen aan bepaalde voorwaarden. De volgende type zenders zullen altijd te vinden zijn in de ether:
- Een nieuwszender
- Een radiozender met Nederlandstalige muziek
- Een radiozender met recente bijzondere muziek
- Een radiozender met niet-recente bijzondere muziek
- Een radiozender met klassieke of jazzmuziek
Kortom, voor ieder wat wils.
Hoeveel kost een FM-kavel?
Een FM-kavel kost niet niks, SEO Economisch Onderzoek schat in dat de overheid minimaal 122 miljoen euro heeft verdiend aan de laatste veiling. De kosten van een FM-kavel verschillen per frequentie, iedere frequentie begint met een vooraf bepaald startbedrag. Het startbedrag is vastgesteld op 60% van de waarde van de frequentie. Voor de nieuwszender en radiozender met Nederlandstalige muziek is het startbedrag vastgesteld op €0, de startbedragen van de andere frequenties variëren tussen de 2,6 en 15,8 miljoen euro. Bedragen die Sublime, Slam! en ook KINK niet hebben kunnen neerleggen.