Als we voor elke keer dat iemand ons de vraag ‘Hoeveel kost een bedrijfsfilm?‘ stelt een euro zouden krijgen, dan zouden we op dit moment genieten van een cocktail op de Malediven. Geen grap..
Ook zou ons werk een stuk gemakkelijker zijn als we een standaard tarief zouden hanteren voor het maken van een bedrijfsfilm. De realiteit is echter anders, de kosten voor het produceren van een video hangt af van veel factoren.
In dit artikel schetsen we de factoren die van invloed zijn op de kosten en geven we een korte uitleg waarom.
Inhoudsopgave
Pre-productieplanning
Pre-productie, oftewel de voorbereidingsfase, is misschien wel de belangrijkste fase wanneer je een bedrijfsvideo laat ontwikkelen. Dit omvat alle planning, scripting, storyboarding en casting. De hoeveelheid tijd en voorbereiding die nodig is in de pre-productie heeft vanzelfsprekend invloed op de totale kosten.
Aantal opnamedagen
Een video die we in één volledige dag kunnen opnemen, zal om voor de hand liggende redenen, zoals de kosten voor de crew, uitrusting, kosten voor een eventuele studio, goedkoper zijn dan een video die pak ‘m beet vijf volledige dagen in beslag neemt.
Filmlocatie
Bij het budgetteren voor een video moet rekening worden gehouden met de kosten van de filmlocatie. Als je van plan bent je eigen kantoorruimte of een openbare locatie voor je film te gebruiken, kan je heel wat geld besparen, maar als je video een green screen of speciale effecten vereist, zul je waarschijnlijk een studioruimte moeten huren. Als het om de locatie gaat, zijn er nog een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden:
- Vergunningen en verzekeringen
- Populariteit van de locatie/locatie
- Eventuele productieverstoringen
- Lengte van de video
Een voordeel van bedrijfsfilms is dat het eigen kantoor in de meeste gevallen volstaat én ook de voorkeur heeft gezien de aard van de video.
Lengte van de video
Hoe langer de video, hoe meer werk er nodig is voor de montage, de doorlooptijd, de productieschema’s en het storyboard.
Crew
Als je van plan bent je eigen team te gebruiken of zelf centraal staat, kun je wat geld besparen. Als je acteurs nodig hebt, moet je dienovereenkomstig budgetteren. De kosten voor acteurs zijn doorgaans afhankelijk van hun ervaring, de vraag naar hun diensten, de tijd die zij nodig zijn, en de locatie. Ook dien je rekening te houden met castingkosten en audities, en mogelijk makelaarskosten.