Rotterdam was de eerste stad in Nederland die koos voor een volledig vuurwerkverbod. Al in de lente van 2020 ging de Rotterdamse gemeenteraad akkoord met een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierdoor kon een volledig vuurwerkverbod ingevoerd worden.
Het vuurwerkverbod heeft afgelopen jaar niet alleen geleid tot minder medische incidenten ook voor het lokale vervoersbedrijf RET bracht het positieve effecten. Billboard Rotterdam ging dit jaar niet in vlammen op.
Iedereen jaar leidt het afsteken van vuurwerk in Rotterdam tot overlast, schade en letsel. Vooral dat laatste kon ook Rotterdam er niet bij hebben in tijden dat de ziekenhuizen overbelast werden door de grote hoeveelheden corona patiënten.
Ter vervanging van zowel het zelf vuurwerk afsteken als de grote vuurwerkshows die Rotterdam jaarlijks organiseert bij de Erasmusbrug, Zevenhuizerplas en Hoek van Holland kwam er een grote lichtshow. De show was te volgen via televisie en sociale media kanalen.
Op alle vlakken heeft het vuurwerkverbod een positieve invloed gehad, de schade aan gemeentelijke eigendommen (o.a. containers, brievenbussen en speeltuinen) ligt ruim 100.000 lager dan tijdens de jaarwisseling van 2019-2020.
Table of Contents
Minder schade aan billboards
Vervoersmaatschappij RET, het openbaar vervoersbedrijf wat actief is in de regio Rotterdam meldt minder schade aan metrostations en tramhaltes maar ook aan diverse objecten die buitenreclame vertonen. Onder andere abri’s en billboards.
Hoe treurig ook, ieder jaar weer meldt de regionale vervoerder RET dat er tijdens de jaarwisseling sprake is van vernieling. Tienduizenden euro’s gaan letterlijk in rook op en alleen al in 2015 werden er onder andere ruim twintig abri’s vernield.
Billboards gebruikt voor opsporing
In het verleden zijn billboards in Rotterdam niet alleen doelwit van vandalen. Zij zijn ook gebruikt om vandalen juist op te sporen. Jaren geleden heeft de politie billboards ingezet om beelden te tonen van verdachten van de ‘Maasbouw Rellen’. Maar ook korter geleden heeft de lokale politieke partij Leefbaar Rotterdam weer gepleit om vandalen en relschoppers die zich misdroegen na een het verlies van Feyenoord tegen Excelsior op billboards te plaatsen.
Billboards zijn dus zo nu en dan doelwit van vandalen, maar de billboards worden ook tegen ze gebruikt nu we meer richting een ‘Naming and shaming’ cultuur gaan.