Nog geen reclamebelasting op Amsterdamse abri’s

amsterdamse abris

Het is eind 2019, ondernemers maken zich zorgen om de reclamebelasting die in 2020 geheven zal worden op abri’s in Amsterdam, maar ook op banners en zelfs sandwichborden. Gemeente Amsterdam was voornemens alle ondernemers in de stad te laten betalen voor elke reclame uitingen in de openbare ruimte. Met name de kleine ondernemers zijn niet blij met het besluit, ook al zijn de kosten gering, het blijven kosten.

Minder reclame in Amsterdam

Met deze maatregel wil gemeente Amsterdam de hoeveelheid reclame aan banden leggen en daarmee een rustiger straatbeeld creëren.

Toen kwam corona

Vanwege de corona crisis heeft de gemeente in 2020 besloten om (nog) geen reclamebelasting te heffen, dit besluit is doorgetrokken tot 2021. Dit is een kleine tegemoetkoming naar de ondernemers die ernstig lijden onder alle andere corona maatregelen. De gemeente stelt dat ondernemers op dit moment überhaupt weinig voordeel zullen behalen aan de uitingen, het is niet fair om er dan wel voor te moeten betalen.

Wat is reclamebelasting?

Reclamebelasting, zoals de naam al zegt is belasting die je betaalt over reclame uitingen. In dit geval gaat het specifiek over reclame uitingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De belasting heeft betrekking op alle uitingen, waaronder uithangborden, gevelreclames, vlaggen, sandwichborden, naamplaten en zelfs menukaarten. Hoe groter het formaat hoe hoger de kosten, ook de locatie is van invloed op de kosten. Op drukke locaties betaalt de ondernemer meer met als argument dat deze ondernemer ook meer profiteert van de uiting.

De plakzuil

Naar alle waarschijnlijkheid zal de reclamebelasting alsnog ingevoerd worden als de corona crisis voorgoed achter de rug is. De enige gratis optie die je als ondernemer dan nog hebt om reclame te maken is het gebruik van de plakzuil. De plakzuilen zijn te herkennen aan de benaming aan de bovenrand, hier staat letterlijk: plakzuil.

Let wel even goed op, de zogenoemde peperbussen zijn geen plakzuilen maar lijk hier wel erg op. De peperbus is echter te herkennen aan een puntdakje en zijn in het bezit van energiebedrijven, deze peperbussen mogen niet zomaar beplakt worden met willekeurige reclame.

Ben jij benieuwd naar de locaties van de plakzuilen? Je vindt ze op de website van Gemeente Amsterdam.