Hoewel One Media slechts dagelijks bemiddeld in snelwegreclame en zelf geen exploitant van reclamemasten is, krijgen we toch regelmatig de vraag waarom snelwegreclame is toegestaan. Want je zou kunnen redeneren dat snelweg-reclame net als het bellen of whatsappen in de audio voor de nodige afleiding kan zorgen. Kortom, tijd voor antwoord waarom snelwegreclame is toegestaan.
Het grootste verschil met bellen en whatsappen achter het stuur, is dat je daarvoor je handen nodig hebt. Handsfree bellen is bijvoorbeeld wel toegestaan in Nederland. En je handen, die horen aan het stuur, want anders kun je niet snel acteren bij een gevaarlijke situatie op de weg.
Table of Contents
Richtlijnen snelwegreclame
Dat reclame langs de snelweg kan ook voor afleiding zorgen, daar zijn de meeste verkeersdeskundigen het wel met elkaar over eens. Daarom heeft Rijkswaterstaat strenge richtlijnen opgesteld voor snelwegreclame, en houdt daarop ook continue toezicht.
Bewegende buitenreclame
Zo is een belangrijke richtlijn dat de verkeersveiligheid niet negatief wordt beïnvloed door snelwegreclame. Daarom zijn bijvoorbeeld bewegende of flikkerende beelden op buitenreclame digitaal absoluut niet toegestaan.
Ook is snelwegreclame die de aandacht te lang vasthoudt niet toegestaan. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig voor een reclamemaker, maar denk je maar eens in wat er kan gebeuren met uitdagend geklede mannen of vrouwen op reclameborden langs de weg.
Reclameverordening
Buiten de snelweg is niet Rijkswaterstaat maar gemeenten en provincies verantwoordelijk voor het controlebeleid. Daarom hebben alle gemeenten en provincies in reclameborden verordeningen vastgelegd wat wel en niet mag op het gebied van buitenreclame.
Laat je goed adviseren
Kortom, niet alleen met een telefoon in je hand bellen is verboden, ook veel soorten buitenreclame is niet zomaar mogelijk op reclameborden langs snelwegen. Het reclamebureau van One Media helpt je graag bij het maken van effectieve én veilige snelwegreclame in Nederland.