De NPO is al enige tijd bezig met hervormingsplannen, eerder werd al bekend dat een aantal bekende TV-programma’s worden geschrapt. Waaronder Andere Tijdens, Opgelicht?!, Blauw Bloed en Radar. Deels om te bezuinigen, deels om te investeren in het aantrekken van andere (jonge)doelgroepen.
In eerste instantie hadden de plannen vooral betrekking op het televisielandschap maar inmiddels is ook radio aan de beurt.
Er staan diverse verandering op de planning bij de radiozenders van de NPO. Zo krijgt NPO 3FM volgend jaar fors minder budget, 1.5 miljoen om precies te zijn. Dat er verandering nodig is, is duidelijk, de zender presteert de laatste jaren steeds minder. Een mogelijkheid is om de zender opnieuw op te bouwen en alternatieven te zoeken voor een aantal sterke programma’s.
Inhoudsopgave
Investeren in FunX
In FunX zal daarentegen meer geïnvesteerd worden met als doel het verdubbelen van het aantal luisteraars. FunX richt zich vooral op jongeren in stedelijke gebieden.
NPO Radio 2
Met NPO Radio 2 wil de NPO meer vrouwelijkste luisteraars trekken, eveneens als mensen met diverse culturele achtergronden. Ook lijkt het erop dat Giel Beelen met zijn radioprogramma van de vroege ochtend (04.00 – 06.00) naar de avond verhuisd op Radio 2.
Podcasts
Ook zal er extra aandacht worden besteed aan podcasts, ook hier moet een verdubbeling van het aantal luisteraars plaatsvinden. De focus op podcasts komt voort uit het feit dat Nederlanders steeds minder naar lineaire radio luisteren, podcasts laten juist een enorme groei zien.
NPO Radio 1
Radio 1 moet volgens het nieuwe hervormingsplan journalistiek sterker worden. Een opvallende uitspraak gezien het feit dat Toine van Peperstraten en Dionne Stax (inmiddels Mischa Blok) met het programma Stax & Toine anderhalf jaar geleden juist de opdracht kregen een lichter programma te maken.
Ander radio nieuws
Deze week is de week van de Digitale Radio van start gegaan. Tijdens deze week, die tot en met 11 juni duurt besteden zowel publieke als commerciële radiozenders extra aandacht aan Digital Audio Broadcasting (DAB+).
DAB+ wordt vaak vergeleken met FM, alleen is het digitaal. DAB+ is te ontvangen via een nieuw type radio, dat op vele plekken te koop is. Ook zijn alle landelijke en regionale radiostations inmiddels te ontvangen op DAB+.
DAB+ groeit gestaag, ook worden vrijwel alle nieuwe auto’s standaard uitgerust met DAB+.