Eerder constateerde toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat lang niet alle influencers – of finfluencers moeten we eigenlijk zeggen (financiële influencers) – in Nederland zich aan de regels houden.
Financiële influencers voorzien volgers van informatie omtrent beleggen, crypto en andere financiële zaken. Dit gaat echter niet altijd zoals het hoort. Er is niet zelden sprake van belangenverstrengeling, waarbij de finfluencer zogenaamd objectieve informatie deelt maar ondertussen een vergoeding per aangebrachte klant ontvangt. Dit is tegen de regels.
De finfluencer geeft dan financieel advies, wat niet mag zonder vergunning van de AFM.
Inhoudsopgave
Amerikaanse finfluencers manipuleren aandelenkoersen
In de VS gaan finfluencers nog een stapje verder, 8 financiële influencers worden ervan verdacht aandelenkoersen te manipuleren. Deze samenzwering en manipulatie zou de finfluencers meer dan 100 miljoen dollar hebben opgeleverd. Dat is niet niks als je het ons vraagt.
Het manipuleren van aandelenkoersen deden zij als volgt: zij verspreidden verzonnen positieve informatie over de diverse aandelen wat er vervolgens voor zorgde dat een flink deel van de volgers deze aandelen kochten. Dit deed de prijs van het aandeel stijgen, het moment waarop de 8 influencers hun aandelen met flinke winst verkochten.
Dit wordt ook wel de ‘pump-and-dump’ techniek genoemd.
De Amerikaanse AFM, de Security and Exchange Commission (SEC) en het Amerikaanse Ministerie van Justitie hebben de acht influencers aangeklaagd. Zeven wordt aangeklaagd voor effectenfraude, hen hangt een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd. De achtste wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid.
Hoeveel volgers hebben de influencers op Instagram?
Het beïnvloeden van aandelenkoersen kan natuurlijk niet iedereen, hiervoor moet je als influencers een groot aantal volgers / bereik hebben. Dat hadden deze acht influencers, gezamenlijk hebben zij 1,6 miljoen volgers.
Boete voor Kim Kardashian
Niet alleen deze acht influencers hebben het aan de stok met de SEC, ook Kim Kardashian heeft voor elkaar gekregen. De Kardashian hangt weliswaar geen gevangenisstraf boven het hoofd maar ‘slechts’ een boete van 1,26 miljoen dollar.
De reden: zij plaatste op Instagram een post voor cryptoboer EthereumMax, hierbij vermeldde zij niet dat ze daarvoor was betaald. Naast de boete mag zij de komende jaren geen reclame maken voor cryptovaluta.
De SEC wil duidelijk maken dat er met hen niet te spotten valt. Wij verwachten dat finfluencers voorlopig wel drie keer nadenken voor zij regels van de SEC overtreden.