Sparen of beleggen?

sparen of beleggen

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: sparen of beleggen.

Beleggen voor beginners

Beleggen is voor iedere beginnende belegger spannend. Hoe je het ook wendt of keert het voelt toch een beetje als gokken. Bij beleggen weet je namelijk van te voren nooit hoeveel rendement je zult gaan behalen terwijl je dit bij een spaarrekening precies weet.

Op het moment dat je geld op je spaarrekening zet weet je exact hoeveel rente je hierover ontvangt en zodra het rentepercentage wijzigt krijg je hier netjes bericht over van de bank. Kortom, veiliger dan sparen kan bijna niet.

Toch kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om een deel van hun geld te beleggen. Op lange termijn is het verwachte rendement op een beleggingsrekening namelijk hoger dan het verwachte rendement (de rente) op een spaarrekening.

Hoewel de media dag in dag uit bericht over een stijgende rente zien we dit nog niet direct terug in de rente op onze spaarrekeningen. Nog altijd rekenen de grootste Nederlandse banken een negatieve rente op spaarrekeningen waar meer dan €100.000 op staat. Dit betekent dat het voor klanten met een bedrag van meer dan €100.000 op de spaarrekening geld kost om te sparen.

Voor klanten met een kleiner bedrag op de spaarrekening zijn de rentepercentages dan wel niet negatief, echt lonen doet sparen op dit moment niet.

Pensioen beleggen of sparen?

Zoals we hierboven al kort aangestipt hebben is het verwachte rendement van beleggen hoger dan dat van sparen. En hoewel beleggingen flink kunnen dalen tijdens bijvoorbeeld een pandemie, politieke spanningen of economische crisis laten historische gegevens zien dat beleggen meer oplevert als we langer de tijd hebben.

Voor velen van ons ligt onze verwachte pensioendatum ver in de toekomst wat beleggen voor dit doel uitermate geschikt maakt.

Naast de lange horizon voor pensioen beleggen zijn er mogelijkheden om het risico van beleggen te verkleinen. Zo kiezen veel beleggers ervoor om naarmate de pensioendatum dichterbij komt een groter deel van het vermogen te investeren in obligaties vs. aandelen. Obligaties hebben over het algemeen minder grote pieken en dalen dan aandelen.

Het aanpassen van de mix tussen aandelen en obligaties wordt risicoafbouw genoemd.

Tip: Open je een pensioenrekening bij Brand New Day dan kun je bij het openen direct aangeven of je gebruikt wilt maken van automatische risicoafbouw. Met een simpel vinkje geef je aan dat je het risico wilt verkleinen als de pensioendatum dichterbij komt.

Beleggen of sparen voor je kind

Naast beleggen voor je pensioen is beleggen voor je kind een ander doel waarbij je (als je op tijd begint) bij uitstek een lange horizon hebt.

Ook bij beleggen voor je kind geldt dat het verwachte rendement van beleggen hoger is dan sparen. Wil jij je kind of kinderen een mooi bedrag meegeven voor een studie, grote reis of de aankoop van een eerste huis? Dan is het zeker aan te raden om de mogelijkheden van beleggen te onderzoeken.

Lees ook: beleggen voor je kind.

Disclaimer: De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt ook voor automatisch beleggen.

Copyright © One Media