Merken hebben doelgroep informatie nodig om hun pay-per-click (PPC)-advertentiecampagnes succesvol in te kunnen richten. Deze informatie komt uit verschillende bronnen. Een van die manieren waarop merken doelgroep gegevens verzamelen, is via first-party bronnen.
Wij zijn onderdeel van een digital agency network, en vertellen je graag het verschil tussen de diverse typen data.
Table of Contents
Wat zijn first-party data?
First-party data verwijst naar de data die een merk verzamelt van de eerste en primaire partij waarmee ze contact hebben, d.w.z. hun klanten.
First-party data zijn de data die je vergaart door rechtstreeks met potentiële klanten te communiceren via on- en offline kanalen. Hierbij kan je denken aan diverse type data:
- Demografische kenmerken – Leeftijd, geslacht, opleiding, beroep.
- Psychografische kenmerken – Smaken, voorkeuren, antipathieën, ambities, enz.
- Geografische kenmerken – Land, staat, stad, verblijfsduur, staatsburgerschap, enz.
- Content consumptiegedrag – Welk sociaal platform ze gebruiken om naar merk content te zoeken.
Je gebruikt deze gegevens om digitale marketingcampagnes te ontwikkelen en te optimaliseren.
Verschil tussen first-party, second-party en third-party data
First-party data zijn gegevens die je rechtstreeks van website bezoekers verzamelt, second-party data verwijst naar gegevens die een andere partij waar je een contract/samenwerking mee hebt verzamelt. Je werkt bijvoorbeeld samen met een reclamebureau om campagnes te maken. Dan zijn de gegevens die het reclamebureau over je prospects verzamelt, second-party data.
Als doelgroep gegevens worden verzameld door een volledig niet-gerelateerde partij – bijvoorbeeld andere websites die je prospects hebben gebruikt – worden deze gegevens third party data genoemd. Het kunnen ook gegevens zijn die bepaalde bedrijven mogelijk van een andere website hebben gekocht en die ze tegen betaling met jou willen delen. Dat laatste is met de huidige strengere privacy wetgeving niet altijd meer mogelijk.
Laten we eerlijk zijn. PPC-campagnes kunnen erg lastig en duur zijn om goed te krijgen. Een enkel verkeerd element kan tot andere resultaten leiden dan gewenst. Dit is waar first-party data helpt.
Met first-party data kun je slimme campagne beslissingen nemen, zodat je PPC-advertenties het hoogste bereik en de hoogste CTR’s hebben. Het helpt je door meer duidelijkheid te geven over wat prospects eigenlijk willen.
Enkele plaatsen waar je first-party data effectief kunt verzamelen:
- Social media pagina’s en social messaging platforms
- Website & webwinkel
- Google Mijn Bedrijf-pagina (GMB)
- CRM integraties
- Mobiele applicaties
- E-mail nieuwsbrieven
- Interactieve video inhoud
- Livechat en AI-chatbots
- Klantenservice telefoontjes, e-mails en sms’jes
- Reacties op direct mail
- Aankoop/verkoop interacties
Zodra je al je bronnen hebt geïdentificeerd en de gegevens hebt verzameld (zowel on- als offline bronnen), is het tijd om deze gegevens op één plek te consolideren en te verzamelen.
Op deze manier heb je een uitgebreid overzicht van wat je prospects willen en hoe zij reageren op je PPC-strategieën.
Verfijn PPC biedstrategieën
Je kunt first-party data gebruiken om de pre-conversie en post-conversie reis van de prospect te traceren. Vaak kunnen de biedingen waarvan we aannemen dat ze de beste presteren, zelfs ondermaats presteren. Door terug te traceren vanaf het moment van aankoop, is het mogelijk om te analyseren wat de conversie heeft veroorzaakt.
Als je eenmaal weet wat er goed of fout is gegaan tijdens deze customer journey, kan je je strategieën hierop aanpassen.
Houd je PPC-budget onder controle door de juiste doelgroep te targeten
Hoewel PPC-advertenties helpen, kunnen ze je budget er snel doorheen jagen. Met first-party data kan je je budget slimmer inzetten door de juiste prospects te (re)targeten.
First-party data kan je helpen remarketinglijsten voor zoekadvertenties effectiever te gebruiken. De RLSA wordt gebruikt om doelgroepen aan te spreken die al op de hoogte zijn van je merk en die je site al eerder hebben bezocht. Je kunt de RLSA gebruiken om een specifieke groep opnieuw te targeten met PPC-advertenties.
Stel dat je hebt een lijst met sitebezoekers die ten minste twee whitepapers hebben gedownload. Dit is een vrij sterke indicatie dat deze bezoekers kunnen converteren. Hier heb je de mogelijkheid om first-party data om wat extra te bieden op zoekwoorden wanneer zij tot deze groep behoren.
Op deze manier geef je je marketingbudget meer uit aan mensen die daadwerkelijk potentie hebben om te converteren.