Hoeveel per maand sparen voor pensioen?

hoeveel per maand sparen voor pensioen

 

One Media is er voor en door ondernemers en consumenten. Om deze reden hebben wij besloten een eenmalige serie over beleggen te publiceren.

Het onderwerp van vandaag: hoeveel per maand sparen voor pensioen?

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders weleens wakker ligt van zijn of haar pensioen. In de ideale wereld klopt er op een dag iemand aan met de mededeling dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over je pensioen, dat alles geregeld is.

Helaas leven we niet in een ideale wereld en zal je toch echt zelf actie moeten ondernemen.

Wanneer men denkt aan pensioen komen er al snel termen naar boven als: saai, spannend, duur, ingewikkeld… Toch is het slim om vandaag – ja vandaag – nog te beginnen.

Of je nu 20, 30 of 40 jaar bent. Hoe eerder je begint, hoe minder je per maand hoeft in te leggen om uiteindelijk tot hetzelfde spaarpotje te komen. Hoe dat precies zit? Dat leggen we je haarfijn uit, stap voor stap’.

Tip: stel het niet langer uit. Wij weten als geen ander dat deze ‘to do’ er waarschijnlijk al jaren (al dan niet langer) op staat.

Hoeveel moet je inleggen, hoeveel bouw je op?

Hoeveel je moet inleggen voor je pensioen hangt af van hoeveel je wilt opbouwen, maar ook hoeveel jaar je nog hebt tot je pensioendatum. Ter vergelijking: hoeveel je per maand moet sparen voor een nieuwe auto hangt af van welke auto je wil kopen en wanneer je deze wilt kopen.

Goed om te weten: iedere Nederlander heeft recht op AOW, de AOW uitkering is op dit moment 70% van het minimumloon voor alleenstaanden en 50% van het minimumloon voor samenwonenden. Daarnaast heeft het merendeel van de Nederlanders nog een pensioenpotje opgebouwd via werkgevers. De grootte van dit potje kan variëren van honderden tot duizenden euro’s per maand.

In de meeste gevallen ligt het eerder in de buurt van honderd(en) euro’s dan duizend(en) euro’s, reden voor veel Nederlanders om zelf iedere maand wat extra opzij te zetten voor pensioen.

Hoe ziet je situatie eruit?

Hoeveel pensioen je per maand moet sparen voor je pensioen is mede afhankelijk van je huidige situatie. Benieuwd hoeveel jij idealiter zou moeten inleggen? Reken het snel en gemakkelijk uit met de pensioenplanner.

  1. Hoeveel pensioen heb je al opgebouwd? (zelf of via werkgevers)
  2. Hoeveel denk je straks nodig te hebben om fijn te kunnen leven?
  3. Op welke leeftijd wil je stoppen met werken?
  4. Hoeveel jaar heb je nog tot je pensioendatum?

Loondienst

Als je in loondienst bent of bent geweest dan bouwt je werkgever waarschijnlijk pensioen voor je op of heeft dit al gedaan. We zeggen hier bewust ‘waarschijnlijk’ omdat werkgevers niet altijd verplicht zijn pensioen voor je op te bouwen.

Benieuwd of / hoeveel pensioen er voor je opgebouwd wordt / is? Via mijnpensioenoverzicht zoek je dit makkelijk op.

Berekenen hoeveel je zelf nog mag inleggen in je pensioenpotje doe je hier. Liever berekenen hoeveel je moet inleggen om je gewenste maandelijkse inkomen (tijdens je pensioen) te bereiken? Kijk dan hier.

Zelfstandig ondernemer / ZZP’er

Als ZZP’er moet je je pensioen helemaal zelf regelen, des te belangrijker om dit ook daadwerkelijk te doen. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

Bijna iedere ZZP’er heeft maanden waar er meer dan wel minder geld binnenkomt, het is niet verplicht om maandelijks in te leggen. Dus doe het wanneer het kan, sla eventueel een maand over als je inkomsten tegenvallen. Maar zorg er wel voor dat je voor 31 december je jaarruimte gebruikt om niet onnodig belastingvoordeel mist te lopen.

Hoeveel je moet inleggen om later niet op een houtje te hoeven bijten bereken je hier.

Werkloos

Als je werkloos bent bouw je geen pensioen (meer) op, mogelijk heb je dit eerder wel gedaan. Dit potje blijft dan gewoon staan. Wij begrijpen dat je misschien andere zaken aan je hoofd hebt dan pensioen opbouwen, maar ook als je tijdelijk of langere tijd zonder werk zit is het verstandig om te kijken of je wellicht iets kan missen om te sparen voor je pensioen.

Hoeveel je het beste kunt inleggen bereken je hier.

In het geval dat je geen inkomen hebt kan je (vermoedelijk) geen gebruik maken van speciale pensioenregelingen. Maar iets opzij zetten kan natuurlijk altijd, kijk hier voor de mogelijkheden.

Het rendement op rendement effect

Het rendement op rendement effect, weer zo’n ingewikkelde term. Geen paniek, rendement betekent niets anders dan de winst die je maakt op een belegging. Het rendement op rendement effect betekent de winst je die maakt over de eerdere winst die je hebt gemaakt. Dat zit zo:

Stel je voor:

  • Je legt eenmalig €1000 euro in
  • Het eerste jaar behaal je 4% rendement (winst)
  • Na jaar 1 heb je dan €1040 euro (je inleg + je winst)
  • Het tweede jaar behaal je weer 4% rendement (winst)
  • Deze keer behaal je geen 4% over je inleg, maar 4% over je inleg + rendement van het eerste jaar, oftewel 4% over €1040
  • Na 2 jaar heb je dan €1081,40

Als je jaar na jaar profiteert van het rendement op rendement effect telt dat flink op. Omdat een beeld meer dan 1.000 woorden spreekt hieronder een grafiek ter illustratie.

Kom je er niet uit?

Dat je maandelijks wat opzij zou moeten zetten voor je pensioen is volgens mij bekend, anders zou je niet op dit artikel terecht zijn gekomen. Dat je ondanks onze (hopelijk) heldere uitleg toch nog wat beren op de weg ziet voor je begint begrijpen we.

Toch willen we je aanraden het niet nogmaals uit te stellen, neem bovenstaande grafiek in je op. Open die pensioenrekening of pak de telefoon en bel Brand New Day. Er zit altijd een medewerker voor je klaar die je met liefde helpt. Ohja, en aan wacht menu's doen zij niet. Dus het is sneller geregeld dan je ooit had kunnen dromen. Zo kan jij vanavond weer heerlijk slapen.